Астигматизмът може да засегне дори децата

Какво води до това необичайно изкривяване на роговицата

03 октомври 2024 г.
Астигматизмът може да засегне дори децата

Лошите навици, свързани с технологичните устройства, също вредят на очите и могат да причинят астигматизъм.

Снимка: Shutterstock

При астигматизма зрителният дефект кара образите да се възприемат объркани и изкривени отдалеч и отблизо. Проблемът произтича от необичайна кривина на роговицата и по-рядко от деформация на кристалната леща. Удължената роговица от сферична става овална и създава разтегнати образи.

Астигматизмът може да бъде свързан с миопия, далекогледство (затруднено виждане наблизо) и пресбиопия (лошо фокусиране върху обекти на нормално разстояние). В зависимост от характеристиките зрителният дефект може да бъде прост, сложен, смесен, вроден, правилен или неправилен.

Астигматизмът често е придружен от намалено зрение - късогледство или далекогледство.

Снимка: Shutterstock

Как вижда астигматикът

Пациентът може да възприеме някои линии по-изразени от други и всяко негово око трябва да се оценява отделно. Той обаче вижда обектите замъглени и дори удвоени, както на близко разстояние, така и на по-далечно.

Астигматизмът често е придружен от намалено зрение - късогледство или далекогледство. Както при миопията, астигматизмът също се измерва в диоптри. Лещите за корекция обекновено имат различна сила на диоптъра във всеки меридиан. Очилата за астигматизъм не са същите като тези за късогледство.

Астигматизмът, изолиран или комбиниран с миопия и далекогледство, няма тенденция да се променя с времето. Рефрактивната грешка не зависи от възрастта, но понякога катарактата може да причини астигматизъм при възрастни хора .

Видове и класификация

Астигматизмът може да се класифицира по различни начини, но най-интересни са тези, наречени неразвиващи се. В тези случаи грешката на пречупване присъства при раждането и често остава непроменена през целия живот.

Друг вид е еволюционният астигматизъм, който прогресира с времето и може да доведе до кератоконус. Това състояние е потенциално сериозно, но в днешно време има хирургични терапии за разрешаването му.

Астигматизмът се счита за правилен, ако кривината по меридиана винаги е еднаква. И се смята за неправилен, когато кривината не е същата, а се променя. Често това се дължи на белези и лезии на роговицата. От гледна точка на лечението, тези проблеми са най-трудни за коригиране и обикновено изискват операция.

Други видове астигматизъм, базирани на характеристиките или частта, отговорна за зрителния дефект, са:

  • прост, само с един визуален дефект, при който вместо да се състои от една точка, е подреден по линия
  • корнеален, поради необичайна кривина на лещата
  • вътрешен или лещовиден, причинен от промени в структурите вътре в окото, като например деформация на лещата
  • комбинация, състояща се от миопичен и хиперметропичен астигматизъм, т.е. свързан с друг зрителен дефект. В първия случай двата меридиана попадат пред ретината, докато във втория и двата се фокусират зад нея
  • смесен, когато една линия на фокус е късогледство, а другата - далекогледство, с един фокус пред ретината и друг зад него.

Причини за астигматизъм

При повечето астигматици грешката на пречупване е резултат от неравномерната кривина на роговицата. Деформацията може да възникне главно поради силен натиск върху клепачите. Появява се и след интензивно напрежение на очните мускули или различни патологии.

Силният неправилен астигматизъм обикновено е резултат от травма, наранявания или инфекции на роговицата.

Лошите навици, свързани с технологичните устройства, също вредят на очите и могат да причинят астигматизъм. Прекарването на твърде много часове пред екраните на телевизора, компютъра, таблета и смартфона уврежда зрителната система. Излишъкът от контраст и яркост в тези устройства може да причини опасни визуални отблясъци. Ако светлината е странично, се образуват сенки и отблясъци, за които фоторецепторите на ретината трябва непрекъснато да се адаптират. Работата на компютър на тъмно също уморява окото, тъй като зеницата се стеснява на осветеното поле и се разширява на тъмното. Взирането в екрана намалява и мигането, като така увеличава сухотата. Лошото осветление причинява продължителна зрителна умора, дължаща се на усилията за акомодация. Освен това, ако самият екран не е на нивото на очите, това принуждава да заемате позиции, които изморяват участващите мускули. Във всички тези ситуации очите са подложени на силен стрес, поради усилието да се фокусират върху обектите.

Неподходящите или повредени очила също могат да увеличат зрителната умора и опита за компенсиране на некоригирана рефрактивна грешка.

Друга причина за проблема е кератоконус, дегенеративно очно заболяване, дължащо се на по-ниска структурна ригидност на роговицата.

Как да разпознаем астигматизма.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на астигматизъм

На първо място, астигматизмът причинява намаляване и замъгляване на зрението, както наблизо, така и надалеч.

Симптоматологията зависи от нивото на диоптъра, така че смущенията са различни при всеки човек. Обикновено вертикалната аномалия причинява по-малко дискомфорт и не засяга твърде много четенето.

Когато астигматизмът се окаже в ниска степен, почти няма очевидни симптоми. Обратно, ако диоптрите са високи, зрението става замъглено и удвоено, поради липсата на фокус.

Знак за астигматизъм са обърканите очертания на близки и далечни обекти. Рефракционната грешка може да причини и болка в мускулите около очите при опит за фокусиране.

Некоригираният астигматизъм причинява смущения в акомодацията или астенопатия поради непрекъснатата промяна на фокуса за получаване на ясен образ. Акомодацията обаче не коригира зрителния дефект, а само поставя една от 2-те фокални линии на ретината. Освен всичко друго, пациентът е склонен да заема неправилно положение на главата в опит да подобри зрението. По-конкретно: засегнатите държат главата си наклонена, акоимат наклонен астигматизъм. Възможни са болки в главата, шията, очната ябълка или цилиарната дъга, придружени от парене и уморени очи.

В случай, че астигматизмът е далекоглед, може да се появят и допълнителни симптоми, като сълзене на очите, сърбеж, умора, главоболие и световъртеж. Задължителен е очният преглед.

Как да се предпазим от астигматизъм

За предотвратяване на астигматизъм се препоръчват рутинни очни прегледи от 4-годишна възраст. Освен това, някои поведения по време на използване на технологични устройства могат да предпазят очите от грешката на пречупване. На първо място, трябва да държите екрана на смартфона на подходящо разстояние, около 60 см от очите ви. След това, да използвате компютъра с подходяща светлина, т.е. идваща отгоре и добре разсеяна и равномерна. Освен това не трябва да се стои твърде дълго пред компютъра, чийто екран трябва да бъде на нивото на очите. Дори осветлението на екраните на устройствата трябва да е в хармония и хомогенност с околната среда. Не трябва да има светлини върху компютъра, които да създават досадни отражения или пък да се работи на тъмно. За да избегнете напрежението на очите, използвайте подходящи  очила и редовно почиствайте екраните.

От време на време, докато сте пред компютъра, отклонявайте поглед и отваряйте и затваряйте клепачите си. И правете почивки по 15 минути на всеки 2 часа - прекъсват фиксираното вглеждане в екрана.

Деси Тодорова по материали от My personal trainer

Здраве

Как да стимулирате зрението и слуха от 1 до 3 месеца

Здраве

Любопити факти за зрението на бебето

Още от

Грижите за детските зъби са изключително важни и трябва да стартират от ранна възраст.

Снимка: Medical Dent

Какво трябва да знаем за зъбките на децата

През уикенда спортувайте с децата – така комбинирате с игра и време за тях.

Снимка: Shutterstock

Как да намерите време за спортуване

Снимка: Getty

Тревожни сигнали в развитието на детето от 1 до 3 години

Проучванията показват, че вегетарианската диета може да помогне за намаляване на риска от редица заболявания.

Снимка: Shutterstock

Колко полезно е да си вегетарианец

По случай 50 години от създаването на Saf-instant, компанията-производител унифицира дизайна на всички съществуващи опаковки по света.

Снимка: Лесафр България

Сухата мая Saf-instant – вече с нова, по-френска опаковка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Лошите навици, свързани с технологичните устройства, също вредят на очите и могат да причинят астигматизъм.

Снимка: Shutterstock

Майка, която мисли какво да свърши най-напред. Снимка: Shutterstock

Разбитото сърце не е краят, а началото на нов път.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка, която мисли какво да свърши най-напред. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Когато времето не стига

Прости правила, които ще помогнат на мама да се справи с всичко

Майка се кара на сина си. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Омразното „Не“

Детски психолог предлага 5 начина, по които да го кажете без назидание (част I)

Софи Търнър. Снимка Getty

Заедно

Софи Търнър с рядък коментар за самотното майчинство

Актрисата призна, че е голяма късметлийка да има около себе си хора, които й помагат за децата

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

 

Здраве на семейството

Не съм готова да бъда майка

Как да преживеете „кризата на майчинството“, съветва психолог (част 2)

Роузи Хънтингтън-Уайтли и Джейсън Стейтъм. Снимка:Getty

Заедно

Роузи Хънтингтън-Уайтли проговори за връзката си с Джейсън Стейтъм

Моделът даде интервю за Net-a-porter, в което разказа лични неща

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

 

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

 

Здраве на семейството

Не се опитвайте да бъдете „идеална” майка

Има повче от 6 причини да не го правите

Снимка: Getty

Здраве

Тревожни сигнали в развитието на детето от 1 до 3 години

Как може да се ориентирате, че то има затруднения и изоставане (част 2)

Кейт и Лила Мос. Снимка Getty

Заедно

Кейт Мос отпразнува рождения ден на дъщеря си

Лила посрещна 22-ия си рожден ден по време на Седмицата на модата в Париж

Майка държи ръчичката на бебе. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Родих, но не се чувствам готова да бъда майка

8 съвета от психолог как да преживеете този период