Не се препоръчва за диабетици и хипертоници
Илюстрация: Guliver / iStock
Тази подправка е позната от около 5000 години и се използва по различни начини, но неотдавна учени потвърдиха, че може да бъде опасна за хора, страдащи от диабет или високо кръвно налягане.
Кориандърът – зеленолистното растение, което много прилича на магданоз, е родено в Средиземноморието, но е популярно в цял свят. Първоначално пресните му листа и изсушените му семена са се използвали изключително за медицински цели. По-късно започват да се включват в козметични продукти и като подправка за готвене.
В древни времена хората са вярвали, че кориандърът дарява с безсмъртие, а младите момичета са използвали тинктура от пикантната трева, за да омаят любимия.
Съвременни лекари говорят за ползите му за здравето, но не пропускат да изтъкнат и че растението има противопоказания.
Кориандърът се използва при настинки, а също и като отхрачващо средство. Няколко стръка от него в стаята имат способността да пречистват въздуха. Според някои използването на кориандър преди обилна вечеря може да намали отрицателното въздействие на алкохола. Но подправката не бива да се консумира от хора със строга диета. Тя е противопоказана и за тези, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, стомашночревния тракт, както и хора с хипертония и диабет.
Източник, превод Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари