Лесни и леки, идеални за всяка възраст
Снимка: Guliver / iStock
Когато нямате никакво време, а вкъщи ви чакат гладни, не посягайте към телефона, за да поръчате пица или да метнете замразено месо на скарата.
По-мъдрият вариант е да отделите половин час и да приготвите супа - хем домашна храна, хем идеална и за обед, и за вечеря, когато по принцип е добре да се хапва по-леко.
Предлагаме ви няколко свежи супи с никаква или с минимум мазнина, но пък с полезни зеленчуци. Те са вкусни и топли, и студени, просто са без забележки. Ето ги и тях:
С ароматни корени
Необходими продукти: 1 пащърнак, 50 г целина, 1 морков, 1 стрък праз, 2 картофа, 1 твърдо сварено яйце, сол, лимонов сок, магданоз и листа от целина
Приготвяне: Измийте, обелете и нарежете на ситно пащърнака, целината, моркова и ги пуснете в тенджерка с 1 литър вряща вода за 15 минути, след което добавете нарязаните на ситно картофи и праз и отавете още 20-ина минути да ври.
При желание пасирайте, посолете, поръсете със ситно нарязаните листа от целина и магданоз и когато сервирате, поставете отгоре малко от нарязаното варено яйце и овкусете с лимон.
Снимка: Guliver / iStock
Супа от смесени зеленчуци
Необходими продукти: 10-ина шушулки зелен фасул, 2 стръка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 моркова, 1 картоф, джоджен, магданоз, лимонов сок, сол
Приготвяне: Измийте, почистете и нарежете на ситно зеленчуците и ги пуснете в 1 л кипяща подсолена и подкиселена с оцет вода - нека се варят на силен котлон 10-ина минути, после намалете и оставете да къкри още 20-ина минути. Накрая добавете джодена и магданоза.
По желание може да добавите и червен пипер.
Супа от целина
Необходими продукти: 1 средно голяма глава целина и няколко от листата ѝ, 1 глава лук, 3 с. л. олио, 2 с. л. брашно, 2 ч. ч. прясно мляко, 1 яйце, лимонов сок, черен пипер, сол
Приготвяне: Измийте, обелете и нарежете целината на кубчета и заедно с почистения и наряан лук задушете в олиото или зехтина. Посолете, залейте с 1 л вода и варете около 20 минути. Разтворете брашното в част от млякото на каша, добавете останалото мляко и сипете в супата за още 10-ина минути.
Застройте с яйцето, разбито в 1 с. л. лимонов сок и малко студена вода и при поднасяне поръсете с черен пипер и ситно нарязани листа от целина.
Снимка: Guliver / iStock
Супа от киселец и лапад по овчарски
Необходими продукти: 2 шепи киселец, 1 връзка лапад, 1 глава лук, 2 филии стар хляб, 30 г масло, 2 ч. ч. айрян, черен пипер, сухо сирене, магданоз, сол
Приготвяне: Измийте добре киселеца и лапада и ги нарежете на ситно. Запържете трохите от хляба на почти сух тиган, намазан с малко от маслото и добавете зеленините при тях, залейте с 2-3 чаши вода и оставете да кипнат. Добавете ситно нарязания лук и варете 10 минути, после посолете и застройте с айряна. При сервирането поръсете с настъргано сирене, черен пипер и магданоз, нарязан на ситно.
Марина Атанасова
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари