Опитайте се да го изкючите от менюто на детето
Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock
Чипсът е примамлива и апетитна закуска, защото има питантен вкус, хрупкав е и може да се консумира по всяко време.
С него може да се забавлявате, докато гледате скучен филм или учите.
И безспорно е сред предпочитаните храни дори от злояди деца и тийнейджъри.
Лекарите и диотолози обаче са категорично против ежедневната му консумация. Нещо повече – в редица страни се обмислят ограничения – високи акцизи, забрана за продажба на непълнолетни, подобно на цигарите. Защо?
Каква е вредата от чипса и с какво може да бъде заменен разказва педиатърът д-р Елена Овчиникова .
Пържен картофен чипс. Снимка: Shutterstock
Картофите, солта и растителното масло, които са включени във всеки чипс, сами по себе си не са вредни. Опасността идва от начина им на приготвяне.
На рафтовете на магазините можете да намерите:
- Класическият картофен чипс. Пърженият е най-мазен и опасен.
- Печен или сушен чипс. Звучи малко по-добре, но все пак има някои клопки.
- Картофеният чипс (пресован) първоначално представлява нишесте и белтъчен прах, които са преминали през много етапи на обработка.
- Царевичният и оризовият чипс често се харесват на малките и някои ги смятат за здравословни .
Всъщност, какъвто и вид чипс да изберете, всеки от тях крие редица рискове, особено за детския организъм.
Акриламидът е токсичен химикал, който се образува, когато богатите на въглехидрати храни се пържат и пекат при температури над 120°C. Особено активно се образува в картофените продукти (чипс, пържени картофи).
Световната здравна организация класифицира това вещество като потенциален канцероген.
Детето, което активно расте и се развива, е особено чувствително към такива вещества.
Повечето чипсове се пържат с евтини растителни масла, които при нагряване произвеждат трансмазнини. Те са вредни за сърцето и кръвоносните съдове дори за възрастни, да не говорим за деца ( страдат стомашната лигавица и жлъчния мехур).
Печеният чипс е малко по-безопасен в това отношение, но също така често има добавена мазнина, за да се „подобри вкуса“.
Различни видове чипс. Снимка: Shutterstock
Солта е най-известният "подобрител на вкуса".
В менюто на децата излишъкът му увеличава натоварването на бъбреците, нарушава водно-солевия баланс, но най-важното е, че допринася за формирането на вкусови навици, при които на всички храни трябва да се добавя още сол, за да се доближи вкусът им до предпочитанията на детето. А това е пряк път към проблеми с теглото и кръвното налягане в зряла възраст.
Чипсът с "вкус на сирене", бекон, сметана и лук е химически буламач. Добавките стимулират центровете за удоволствие, причинявайки силно дразнене на вкусовите рецептори и в резултат на това - зависимост от продукта.
Детето иска да яде отново и отново, защото това му носи удоволствие.
Това е храна с „празни калории“. Тя почти не съдържа протеини, минимални витамини и нула фибри.
Това означава, че не засища, а калориите се отлагат в мастни депа.
Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock
Колкото по-дълго избягвате да давате на детето си такива храни, толкова по-голям е шансът да формира здравословни навици.
- До 3 години - категорично "не". Дори не си струва да давате на хлапето да „пробва“ чипс. То трудно ще го дъвчи и има висок риск да се задави. Освен това ще натовари прекомерно стомашно-чревния тракт и бъбреците.
- От 3 до 7 години - под строг надзор.
Максимум 5-7 хапки - веднъж на няколко седмици. Добре е да са без никакви вкусови добавки, по възможност – домашно приготвени.
- От 7 години и нагоре - при условие, че менюто като цяло е здравословно, едно малко пакетче (30 g).
Това не бива да се случва по-често от веднъж месечно. Уверете се, че детето ви се храни балансирано и получава достатъчно фибри, витамини и протеини от други източници.
За съжаление няма как родителите напълно да се забранят чипса - това само подхранва интереса, а в училищна възраст, с джобни пари, детето пак ще ги пробва.
Ключът е да предлагаме вкусни и здравословни алтернативи.
Четете продължението – какви да бъдат те
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари