Изследване на американски учени показа, че те са в състояние да намалят риска от рак на кожата
Витамин А се намира в много храни.
Снимка: Shutterstock
Ново изследване на учени от Университета Браун установи, че хората, които консумират продукти, богати на витамин А, са по-малко предразположени към рак на кожата. При тях вероятността от развитие на плоскоклетъчен карцином на кожата спада с цели 17%.
Това е един от злокачествените тумори, които проникват в кожата и обикновено се развиват в области, изложени на светлина. Плоскоклетъчният карцином е вторият най-често срещан рак на кожата сред хората със светла кожа и засяга блицо 1 милион души годишно само в САЩ.
Витамин А играе жизненоважна роля в процеса на създаване и поддържане на клетките на кожата. Той активира клетки, наречени фибробласти, които я поддържат стегната и здрава.
Предшественикът на витамин А - бета-каротинът, е мощен антиоксидант, който помага за отстраняването на свободните радикали, които насърчават растежа на раковите клетки.
Витамин А се намира в много храни, като масло от черен дроб на треска, свински черен дроб, яйчен жълтък или масло. Има го и в много зеленчуци: сурови моркови, сладки картофи, спанак, зеле, броколи, чесън, магданоз, тиква, домати, цикория, маруля. Откриваме го и в пъпешите, прасковите, портокалите и дините.
Един от най-видимите симптоми на дефицит е помътнялата, набръчкана и суха кожа. Витамин А е необходим, тъй като регулира пропускливостта и еластичността на кожата и лигавиците, предпазвайки ги от вредни вещества.
Учените от Университета Браун са изследвали набор от данни от 123 570 мъже и жени в САЩ, като са документирали техните диети, навици и здравни резултати в продължение на повече от 26 години. Участниците били разделени в пет категории според нивата на прием на витамин А. Учените установили, че хората с най-висок среден дневен прием са със 17% по-малко застрашени от рак на кожата. А среден дневен прием означава да се изяде един среден варен сладък картоф или два големи моркова. Екипът установил също, че по-голямата част от витамин А идва от храната, а приемът на добавки не дава същите резултати.
Изследването се основава на предишни анализи, а не на рандомизирано клинично изпитване. То не търси причинно-следствената връзка между диетата и рака на кожата, а само резултатите. Учените казват, че е напълно възможно други фактори да окажат влияние на крайния резултат. И нещо любопитно – хората, които консумирали повече продукти, богати на вит. А, пиели много по-малко алкохол.
Деси Тодорова по материали от Melarossa
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари