И да, сладоледът е в списъка
Дете яде сладолед. Снимка: Getty
Всеки го е преживявал. Събужда се и осъзнава, че е болен: гърлото е сухо, боли ви при преглъщане, гласът ви е станал дрезгав. И въпреки че няма апетит и изобщо не ви се яде поради възпалено гърло, все пак трябва да ядете, за да осигурите на тялото енергия за възстановяване.
Изберете „правилната“ храна. Това ще помогне за облекчаване на неприятните симптоми.
Пилешката супа успокоява възпаленото гърло. Снимка: Getty
Храната е подценяван лек за възпалено гърло. „Храни, богати на хранителни вещества, като витамин С и цинк, могат да помогнат в борбата с неприятните инфекции“, казва интернистът д-р Синтия Лий.
Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Вирусът и имунният отговор към него причиняват възпаление на лигавицата на гърлото и болка.
Посещението при лекар е необходимо в зависимост от тежестта и продължителността на симптомите.
В допълнение към лекарствената терапия, по време на болест, е важно да си почивате и да поддържате режим на пиене - водата разрежда слузта и овлажнява гърлото.
Препоръчва се да се пият топли напитки, като бульон и чай, и да се избират меки храни (кисело мляко, овесени ядки, картофено пюре), за да не се нарани възпалената лигавица.
Какви други храни помагат за облекчаване на болестта, укрепват имунната система и ускоряват възстановяването?
Възпаленото гърло възниква в резултат на възпаление и дехидратация, обяснява д-р Лий: „Пилешкият бульон не само възстановява загубената вода, но и насища тялото с полезни вещества и минерали, които се образуват в процеса на готвене: калций, цинк, фосфор. А солта помага на тялото да задържа течност в тъканите. Същото се отнася за почти всеки бульон, включително и зеленчуквия."
Медът помага срещу инфекции. Снимка: Getty
Медът се използва за лечение на различни заболявания от древни времена и има защо. Според д-р Синтия Лий съвременната наука е доказала, че медът е ефективен срещу инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително някои видове стрептококи.
Просто трябва да знаете кога да спрете: големите количества захар могат да попречат на имунната система да върши работата си.
„Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и пробиотични бактерии, полезни микроби, които поддържат имунната система“, обяснява д-р Лий.
Има доказана връзка между редовната консумация на кисело мляко и намаляването на случаите на респираторни инфекции.
В допълнение, хладната и мека текстура на млечнокиселия продукт е много подходяща за възпаленото гърло - киселото мляко се преглъща лесно и успокоява възпалените лигавици.
Ако сварите картофите с кората, можете да обогатите пюрето с допълнителен магнезий, витамин С и антиоксиданти, които поддържат имунната система. Но не забравяйте: когато човек има болки в гърлото, топлата храна е противопоказана. Оставете пюрето да изстине преди консумация.
Яйцата са подходяща храна при възпалено гърло. Снимка: Getty
Първо, бърканите яйца, които са с деликатна текстура и без силен вкус, са добра опция при възпалено гърло.
И второ, яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и на витамини D и B12, които помагат в борбата с неприятната инфекция, причиняваща възпалено гърло.
Овесените ядки са богати на магнезий, цинк и антиоксиданти, които задействат процесите на детоксикация в организма и след това "изхвърлят" и освобождават тялото от токсини и инфекции.
„Джинджифилът има болкоуспокояващи, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той може също да потисне растежа на някои вредни бактерии“, казва д-р Синтия Лий.
А джинджифилът има още едно полезно свойство – предпазва от гадене. Тъй като възпаленото гърло е придружено със задна хрема, която дразни стомаха и причинява гадене, джинджифилът може да помогне за облекчаване на този проблем.
Според д-р Лий желето е добър вариант за закуска, когато имате възпалено гърло. Следете обаче съдържанието на захар, тъй като лакомствата с високо съдържание на захар могат да потиснат имунната система.
Напитката има високо съдържание на антиоксиданти. Снимка: Getty
Д-р Лий съветва да си направите напитка от зеленчуци (зеле, целина) и горски плодове – те са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти.
За основа е подходящ сок от портокал или мандарина, разреден с вода. Съдържа фибри, които регулират инсулина и дневната норма на витамин С.
Висока доза витамин С (до 3000 мг на ден) по време на заболяване е необходима за укрепване на имунната система и ускоряване на възстановяването, казва лекарката. И ако добавите лед към смутито, можете леко да намалите подуването на лигавицата.
Студените храни, като сладолед, могат да бъдат полезни, защото успокояват възпаленото гърло. Но не яжте твърде много.
Кисело мляко с горски плодове зарежда организма с витамини. Снимка: Getty
Горските плодове са друга здравословна храна, защото помагат за намаляване на възпалението и възпаленото гърло. Те са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на витамин С, който помага в борбата с болестите и укрепва имунната система.
Пъпешът съдържа много антиоксиданти. Снимка: Getty
Пъпешът съдържа 90% вода и много микроелементи, които помагат да се избегне дехидратацията по време на болест. Този плод е с ниско съдържание на захар и е пълен с витамини С и А, които поддържат имунната система и предотвратяват заболявания.
Това е друг продукт с „противовъзпалителни“ свойства. Тъй като ябълките са богати на фибри, витамин С и антиоксиданти, те намаляват възпалението в гърлото и ускоряват възстановяването.
Ако ви боли да поглъщате прясна ябълка, можете да я замените с ябълково пюре.
По материали на womenshealthmag.com , Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари