Оказва се, че хладилникът не е добрият избор
Момичеце носи в кошница боядисани яйца. Снимка: Shutterstock
Все още има много спорове по темата как правилно да се съхраняват боядисаните за Великден яйца.
Според една теория, която е много популярна, яйцата издържат два пъти по-дълго в хладилник, отколкото на стайна температура. Подобни съвети ще прочетете дори върху някои опаковки.
На етикета ще прочетете, че срокът на годност е до 28 дни при температура от +2 до +4 °C, а при температура от 20 °C и повече - не повече от 10 дни.
Но ако искате яйцата да запазят полезните си свойства, трябва коренно да промените подхода си към съхранението им.
Боядисани яйца. Снимка: Shutterstock
Учени от университета в Нюкасъл изследваха цяла партида яйца, съхранявани при различни условия, които след това били лиофилизирани. А полученият прах бил изследван, за да се установи доколко е съхранил полезните си вещества.
Най-вече учените се интересували от съдържанието на витамин D3.
Нека припомним, че това е една от формите на витамин D, която е много важна за усвояването на калция и фосфора и за метаболизма.
Освен това витамин D3 стимулира презапсването на заложената в ДНК информация, осигурява нормалното функциониране на храносмилателната система и изпълнява много други полезни функции.
Но за да се запазят полезните свойства на яйцата, те трябва да се съхраняват при стайна температура.
Боядисани яйца. Снимка: Shutterstock
Оказало се, че яйцата, престояли 28 дни в хладилник, съдържат много по-малко витамин D3 от тези, престояли на стайна температура.
Така че можете спокойно да оставите яйцата извън хладилника, ако температурата в апартамента не надвишава 20°C.
Важно е да запомните, че максималният срок на годност при тази температура е 25 дни, така че проверете и датата на опаковката.
Бъркани яйца. Снимка: Shutterstock
Освен това учените открили как е най-добре да се приготвят яйцата, така че да бъдат максимално полезни.
За да направят това, те направили омлет, пържили ги, приготвили ги твърдо варени, поширали ги и тествали съдържанието на витамини в тях.
Пържените яйца показали най-лош резултат: в тях останали само 78% от първоначалното съдържание на витамини.
Варените яйца съдържали около 80% витамин D, докато пошираните – почти всики 93%.
Ще бъдете още по-изненадани да научите, че омлетът и бърканите яйца съдържат 109% витамин D.
Дори готвенето в микровълнова фурна не се отразява на тези показатели.
Има обаче един важен аргумент в полза на съхранението на яйцата в хладилника.
Смята се, че бактериите, включително салмонелата, практически спират да се размножават на студа, което означава, че е по-безопасно за здравето да се съхраняват яйца там. Но не на вратата, както сме свикнали, а на дълбоко в хладилника.
Дори и да съхранявате яйцата на стайна температура, можете да се предпазите от салмонела.
За да направите това, трябва да спазвате няколко правила за хигиена:
- Купувайте яйца само със здрава черупка.
- Мийте старателно местата за съхранение на яйцата в хладилника.
- Непосредствено преди употреба, мийте яйцата с топла вода и сапун.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари