Майка на 11-годишно момиче споделя тайни от семейната кухня
Снимка: Shutterstock
Да живееш с вегетарианец е трудно, но интересно. Аз живея така от 6 години, когато моята 11-годишна дъщеря прочете статия за веганите в едно списание и реши да последва техния пример.
За мое щастие, не стана веган, но се отдаде на вегетарианска храна и си остана вегетарианка и до днес. Известно време се борих с нейната не напълно естествена (продължавам да я смятам за такава) наклонност с помощта на уханни пържоли и сочни печени пилета, но се примирих с поражението.
Трябваше да отгледам растящо здраво дете в нови и сложни условия. Веднага ще ви кажа, че в нашето меню запазихме сиренето, млякото, маслото – само при готвенето, но не и намазано на филия, яйцата и червения хайвер. Последните два продукта у нас се смятат за неживи и само някой да посмее да каже, че не е така.
Изключени от храната на дъщеря ми са всякакви видове меса и риби.
За годините живот с вегетарианка я научих да приготвя няколко вегетариански или почти ястия, напълно способни да заситят и поддържат растящия организъм.
Тъй като суровите, а и сготвените зеленчуци и плодове се усвояват бързо и оставят чувство за глад, трябва да се наблегне на зърнени и пълнозърнести храни.
У нас винаги се закусва стабилно, за обед задължително има хранителна супа, вечеря се по утвърдено домашно меню, което дъщеря ми често приготвя. И още: кифли, бисквити, ядки, сушени и свежи плодове, но за съжаление, последните са в по-малки количества, отколкото ми се иска.
Освен това ходим и в заведения, където готвят вкусно вегетариански ястия. В началото момичето ми наблягаше на пиците, но с времето асортиментът от храни се разшири.
Сега ми се иска да ви представя няколко наши любими, проверени, лесни и нескъпи и бързи за приготвяне вегетариански ястия. Всичките рецепти са за 1-2-ма души. С тях ще повярвате, че този вид хранене може да бъде не само полезно, но и много вкусно и ще сте подготвени, ако и у вас се появи вегетарианец.
Съвет
Във фризера у нас винаги има няколко замразени продукти, които бързо могат да влязат в употреба: тесто за пици, гъби, варен орис, ечемик, замразени зеленчуци.
Борш без месо
Съставки: 1 цвекло, 1 морков, 2 картофа, 1/5 средно голяма глава зеле, 1 глава лук, растително масло, консерва зелен фасул, 1 домат, 2 скилидки чесън, няколко стръка зелен лук, магданоз и копър по желание, а също и филия черен хляб.
Приготвяне: Нарежете на дребно обелените и измити цвекло, морков и лук и ги пуснете във вряща вода. Добавете нарязаното зеле и варете до готовност. Доматът настържете и смесете с нарязания на ситно чесън, магданоз и зелен лук и сложете в купичка на масата. В почти сварения борш добавете зеления фасул и на края – доматената смес, малко олио и посолете. Натъркайте филията черен хляб с чесън и поднесете с топлия борш.
Боб с доматено пюре и твърдо сирене
Съставки: 1 водна чаша добре сварен зрял боб или консерва боб, от който изцедите водата, 1 глава лук, 1 зелена чушка, скилидка чесън, ½ чаша доматено пюре, сол и твърдо сирене на вкус.
Приготвяне: Нарежете в тиган с малко растително масло лука и чушката, а после и ситно нарязания чесън. Изсипете сварения боб, добавете доматеното пюре, посолете, добавете подправки, каквито обичате, например дафинов лист и оставете да се задушава около 5 минути, като разбърквате. Поднесете с твърдо сирене.
Каша от елда с гъби
Съставки: 1 водна чаша сварена елда, 1 лук, ½ чаша стерилизирани гъби, сол, захар.
Приготвяне: Запържете леко нарязания лук и преди да отстраните от котлона добавете щипка захар, за да се карамелизира. Отделно запържете в олио нарязаните гъби, после сложете елдата при тях и запържете всичко за минута – две. Посолете и поднесете кашата с гъбите, посипана отгоре с лук. Не е лошо да сервирате и нарязани пресни домати – те се съчетават добре с тази каша.
Паста с моркови, тиквички и кашкавал
Съставки: Макарони за 1-2 порции, 1 средно голям морков, 1 средно голяма тиквичка, скилидка чесън, кашкавал или твърдо сирене
Приготвяне: Нарежете обелените морков и тиквичка на тънки лентички, запържете ги леко в зехтин и накрая добавете нарязания на ситно чесън.
Междувременно сварете пастата ал денте – да остане леко недоварена и посолете, добавете черен пипер и при желание – 1 дафинов лист. Поднесете макароните с част от запържените зеленчуци и настърган кашкавал/сирене.
Задушени картофи с гъби
Съставки: 3 картофа, 1 глава лук, 150 г печурки, чесново масло, няколко стръка зелен лук, 1 маринована краставичка, боровинки за декорация
Приготвяне: Обелените картофи и лук нарежете на ленти, гъбите – на кубчета и задушете в чесновото масло. Подредете ги в чиния и украсете със зеления лук и нарязаната на ситни кубчета краставичка и боровинките.
Марина Атанасова по материали на parents.ru
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари