И 4 идеи какво да правите с оризовата вода
Снимка: Guliver / iStock
Независимо как приготвяте ориза и независимо дали той е кафяв, нелющен, или бял и бланширан, водата, в която той се е варил, е сред най-полезните неща на света. Ако случайно не знаете, оризовата вода е всъщност коктейл от аминокиселини и белтъчини, витамини от групата В, калий, цинк, селен, желязо и още ценни минерали. След като оризът се свари, прецедете водата и докато включите ориза в някакво ястие, можете да я използвате за пиене или за външно приложение на косата или на лицето. Можете да я съхранявате до 48 часа в хладилник.
- Дава енергия и предотвратява стреса, действа добре при заболявания на щитовидната жлеза и някои видове ракови заболявания.
- Тя омекотява кожата и стяга порите, нанесена с памуче на лицето и шията;
- Заздравява косата, втрита в корените, може да дезинфекцира и прави по-ярък цвета на боядисваната коса;
- Регулира работата на стомаха. Вода, в която е варен ориз и стрък джоджен, е идеално домашно лекарство против диария. Можете да я давате и на бебета със същия проблем. Оризовата диета помага и при гастроентерит.
Дотук с ползите, дотук и с представите, че оризът е скучна храна - преобръщаме това невярно мнение с идеи за кулинарни пиршества - само си изберете с коя от следните четири изключително добри рецепти да започнете!
Мусака с ориз и лозови листа
Необходими продукти: 300 г ориз, 20 лозови листа, 2 червени чушки, 1 глава лук, 2 домата, сол, черен пипер, зехтин
Приготвяне: Бланширайте измитите лозови листа в гореща вода за минута, изцедете и сложете ориза във водата да се вари. Добавете към него ситно нарязаната глава лук и нарязаните на ситно лозови листа. Когато водата поизври, добавете червените чушки, нарязани на кубчета, изсипете в тавичка, добавете зехтин и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса. Когато мусаката се запече, добавете настърганите домати, солта и черния пипер и запечете още 10 минути.
Ориз със зеленчуци и кашкавал
Снимка: Guliver / iStock
Необходими продукти: 350 г ориз, 50 г сварен грах или боб, ½ л зеленчуков бульон, 6-7 гъби печурки, 10-ина маслини, 1/2 глава лук, 1 тиквичка, 1 морков, 100 г кашкавал, 2-3 стръка зелен лук, 1 зелена чушка, 2-3 чери доматчета, зехтин, сол, черен пипер
Приготвяне: Почистете всички зеленчуци. Задушете нарязания на ситно лук в мазнината, добавете и моркова, нарязан на кръгчета, и след няколко минути добавете ориза. Долейте зеленчуковия бульон, гъбите и тиквичката на кубчета, разбъркайте и оставете да ври около 20-ина минути. Изсипете ориза в тавичка, украсете с обезкостените маслини, парченца чушка, нарязания на кръгчета зелен лук сварения грах или боб и запечете в умерена фурна на 200 градуса. 5 минути преди края на печенето добавете настъргания кашкавал.
Пиле с доматен сос и ориз
Снимка: Guliver / iStock
Необходими продукти: 500 г пилешко месо, 250 г ориз, 3-4 домата, 1 глава лук, 1 морков, няколко скилидки чесън, 1 дафинов лист, червен и черен пипер, сол и зехтин на вкус
Приготвяне: Запържете пилешкото, нарязано на порции в дълбок тиган с малко мазнина. След няколко минути добавете ситно нарязаните лук, чесън и морков и оставете да се задушава. Нарежете доматите на малки кубчета, добавете и тях, и дафиновия лист. Когато ястието заври, посолете със сол и пипер и оставете на слаб огън, докато течността да се изпарява. Отделно сварете ориза и поднесете като гарнитура към пилешкото.
Оризова салата в пъпеш
Необходими продукти: 300 г бланширан ориз, 100 г шунка, 150 г сварен грах, 1 червена и 1 жълта чушки, 1 връзка магданоз, няколко стръка пресен лук и пресен босилек, 3 супени лъжици зехтин, сокът от ½ лимон, сол на вкус, 1 малък пъпеш.
Приготвяне: Сварете ориза в 800 мл подсолена вода за 10-ина минути, нека да остане леко недоварен. Охладете го със студена вода, прецедете и изсипете в тавичка. Добавете нарязаните чушки полейте с малко мазнина и запечете във фурна, загрята на 220 градуса за 15-ина минути. Извадете от фурната и когато се охлади, добавете сварения грах и шунката, нарязани на кубчета.
Измийте пъпеша и отрежете горната му част. Почистете вътрешността на плода от семките и сърцевината.
Напълнете го със салатата, овкусете със сол, зехтин, лимонов сок и нарязаните на ситно магданоз, пресен лук и босилек.
Поднесете салатата студена.
Марина Атанасова
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари