Каква е връзката между това какво ядем и как се чувстваме
Снимка: Shutterstock
Подобряването на чревната микрофлора, дължащо се на въздействието върху нея на така наречените „добри“ бактерии, помага за преодоляването на тревожни разстройства. До този извод стигнали изследователи от Китай. Традиционно за изпълнението на тази задача се използват препарати от категорията на пробиотиците, но учените изясняват, че добре балансираната диета се справя със ситуацията далеч не по-зле. Освен това хапването на значително количество плодове и зеленчуци много по-бързо води до желания резултат в посока на повишаване количеството на „добрите бактерии“. Въпросното изследване е последното научно доказателство, свързващо психичното здраве на човека с тези микроорганизми, които обитават стомашно-чревния тракт.
Учени от Шанхай са направили метаанализ на 21 изследвания, в които са участвали стотици хора. Около две трети от тях са приемали пробиотици за възстановяване на стомашната микрофлора, а останалите се опитали да се справят с тази задача по други начини, включително промяна в хранителния режим. Богати на пробиотици са различни видове ферментирали продукти от рода на кефир и кисело мляко.
При повече от половината изследвани категорично е потвърден ефекта на въздействие на въпросната тактика върху симптомите на тревожни разстройства.
С други думи, укрепването на стомашната микрофлора способства намаляването и затихването на неприятните усещания. Анализът показва, че за възстановяване на стомашно-чревния тракт, плодовете и зеленчуците се справят дори по-добре, отколкото пробиотиците.
Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Правилно избраните храни помагат да преборим края на зимата тонизирани и в добро здраве.
Снимка: Shutterstock
През зимата е напълно възможно причина за запушения нос да е сухият въздух в стаята.
Снимка: Shutterstock
Първото бебе в семейството е голяма радост, но понякога ни сварва неподготвени.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари