Страх ли ви е от ГМО и от „Е“-та в продуктите?

4 мита за храната, в които продължаваме да вярваме

16 август 2019 г.
Страх ли ви е от ГМО и от „Е“-та в продуктите?

Снимка: Shutterstock

Ако се страхувате от въздействието на генно-модифицираните храни и палмовото масло на здравето, ако не разчитате на продуктите в магазина, а си пътувате до село, да си зареждате хладилника от градината, значи този текст е за вас. Много хора вярват в следните 4 твърдения, които обаче не съвсем верни.

1. В свежите плодове и зеленчуци витамините са повече, отколкото в замразените.

Разбира се, в току-що откъснатата ябълка витамините са повече, но през януари е трудно да намерите пресни ябълки. През зимата ядем плодове и зеленчуци, които са стояли дълго в някой склад или в хладилник – как ли стоят нещата с витамините в тях?

Учени от Колумбийския университет изясниха, че в процеса на готвене, а и хранене най-бързо се разрушава витамин С. Така в картофите, които не сте изяли веднага, а сте запазили в хладилника за после, съдържанието на този витамин намалява с до 40% от първоначално съдържащия се в тях. В другите зеленчуци и плодове положението е същото.

Снимка: Guliver / iStock

Шоковото замразяване, което се прави в заводски условия, обикновено в разстояние на 3 до 6 часа след брането на зеленчуците и плодовете при температура минус 25 градуса, позволява да се избегне образуването на големи кристали лед в продуктите и витамините в тях да се съхранят максимално. Загубата на витамин С при тези условия е около 15-20%. Така че по съдържание на витамини през зимата замразените зелен фасул, грах, моркови, боровинки, малини и т. н. са за предпочитане пред „свежите“ залежали зеленчуци и плодове.

Голяма част от полезните вещества – до 70% се съхранява и в сушените продукти. Някои подправки за супи и ястия се правят от висококачествени зеленчуци, треви и подправки с добавена йодирана сол.

2. Натурално е синоним на полезно и безопасно

Типична картинка: изплашените от химията в хранителните продукти родители се отправят на обиколка из мандри и еко селища в търсене на „току-що издоено мляко“, „сметана от сутринта“, „пресни яйца от свободни кокошки“ и т. н.

Не искаме да обидим техните производители, но представите за хигиена са различни при различните хора – някои са наясно, че преди да издоят кравата трябва добре да измият и своите ръце, и вимето на кравата, но някои не го правят и смятат, че няма лошо.

Снимка: Shutterstock

В промишлени условия тези процеси са под постоянно медицинско наблюдение, всяка партида мляко се тества лабораторно, а пастьоризацията убива всяка патогенна флора и позволява да се съхранят полезните свойства на млякото.

И сиренето от мляко, издоено току-що, дори при спазване на всички хигиенни правила е потенциален източник на опасни микроорганизми, като салмонела, листерия, кампилобактерии и др.

Без лаборатория няма как да проверите също и дали са безопасни яйцата от домашни кокошки, а дори и това дали са пресни мое да се постави под съмнение.

Ако все пак заводското производство ви притеснява, поне избирайте лицензирани фермерски продукти.

3. Всички консерванти и „Е-та“ са отрова

Дори най-често използваните продукти - сол и захар се явяват консерванти, а безобидните лимонена киселина и содата бикарбонат се означават с приставката „Е“.

Откъде изобщо се взе тя? Преди време описваха подробно състава на продуктите, но тъй като това заема много място, в рамките на Европейския съюз е било взето решение наличието на хранителни добавки да се обозначава с буквата Е (от Европа) и цифров код.

Снимка: Shutterstock

С развитието на хранителната промишленост и увеличаването на нивото на безопасност на продуктите много добавки попадат под забрана, а други въобще не се използват.

В интернет ще откриете дълги списъци с „вредните Е-та“, които убиват клетките, причиняват рак и вредят всячески на здравето. Да, тези добавки трябва да се забранят, но това не прави другите, абсолютно безопасни вещества вредни само, защото името им започва с „Е“.

Ако това не ви звучи убедително, представете си света без никакви консерванти и хранителни добавки. Доколко безопасни ще бъдат продуктите? Какви бактерии ще се завъдят в месото, рибата, млечните продукти и зеленчуците, които искаме да запазим за по-дълго време без допълнителна консервация? Да изядеш кофичка кисело мляко с някакви консерванти е по-безопасно, отколкото млечен продукт с ешерихия коли.

4. ГМО и палмовото масло трябва да се избягват

Към този момент е много спорен въпросът за вредата от генномодифицираните продукти за човешкото здраве. Всички твърдения от рода на „те променят структурата на нашето ДНК“ са приказки, които действително сплашват хората, а в това време производителите на био продукти увеличават цената на своите био моркови.

Снимка: Shutterstock

Що се отнася до палмовото масло, то е безопасно и по-евтино от слънчогледовото и маслиновото. Добиват го не от ствола на дървото, както е разпространената заблуда, а от плодовете на палма, която външно прилича на финиковата. То, както и другите масла, е богато на витамините А и Е. В него не се съдържат нито трансмазнини, нито холестерол.

Освен това, няма нито една страна в света, където палмовото масло е било забранявано за добавяне в храната, то съставлява 58% от цялото световно потребление на растителни масла.

Източник: deti.mail.ru

Здраве

Бабини митове за здравето

Здраве

Диетичните митове, които могат да съсипят здравето ви

Още от

Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock

 

9 храни, които децата трябва да избягват при запек

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.
Снимка: Shutterstock

 

12 потенциални проблема, свързани с адаптираното мляко

Майка кърми бебето си. Снимка: Shutterstock

Всички неопитни майки правят тази грешка

Има начини да разберeте дали бебето се е нахранило
Снимка: Shutterstock

 

Как да разберeте дали бебето се е нахранило

Бебе се храни само. Снимка: Shutterstock

Захранване на бебето: В какъв ред да въвеждате храните

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Официалният празник на 30.11 включва празнична програма със забавления за цялото семейство. 

Снимка: Kaufland България 

Ашли Симпсън

Снимка: Getty

Паркър Макколъм

Снимка: Getty

Има различни начини, с които можем да накараме детето да се смее.
Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Илюстрация: Guliver / iStock

Да поговорим

Животът преди да се родя, белязан със страховете на мама

Или ретроградно за бременността с д-р Дора Пачова

Криси Тейгън гушка Рен. Снимка: Instagram

Заедно

Криси Тейгън разказа в снимки за голямото си семейство

Тя показа как с Джон Леджънд и с четирите деца прекарават уикендите

Майка говори на детето си. Снимка: Shutterstock

 

Здраве на семейството

Защо детето още не говори

Кои фактори бавят развитието на речта (част 2)

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

 

Заедно

Хейли Джейд обяви, че чака син

Бременната дъщеря на Еминем публикува първа снимка със закръглено коремче

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

 

Дете, което си играе. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Първите 3 години: как се развива интелектът

Етапи и проверка на готовността

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Кога лошото поведение на детето е оправдано: 10 примера

Ситуации, в които малките са непослушни, но това всъщност не е така

Крис Хемсуърт с децата. Снимка: Instagram

Заедно

Крис Хемсуърт публикува екшън видео със сина си

Актьорът показва на детето опасен номер и го прави в характерния си стил

Момиче говори на ухото на момченце. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Защо момичетата проговарят по-рано от момчетата

Понякога тази разлика може да достигне до две години