Френски диетолози изброяват качествата на мощната билка
Снимка: Guliver / iStock
Куркумата е вероятно най-мощната подправка наред с чесъна, канелата, женшена, джинджифила и е изключително полезна за здравето, заради лечебната си съставка куркумин. Затова и присъства в състава на много лекарствени препарати. Френски диетолози разкриват най-важните нейни свойства, пише medikforum.
Подобрява чернодробната функция
Наличието на антиоксиданти в куркумата може да предотврати увреждането, което токсините причиняват на черния дроб. Ето защо, тази подправка е един от най-добрите продукти за защита на този орган от различни заболявания.
Подобрява храносмилането
Благодарение на високите нива на антиоксиданти тази подправка има противовъзпалително действие и взема активно участие в процесите на храносмилане.
Помага при ревматоиден артрит
Противовоспалителните ѝ свойства я правят много ефективно натурално средство в борбата срещу най-разпространените автоимунни заболявания. Куркумата може да помогне много при лечението на ревматоиден артрит.
Предотвратява развитието на рак
Противораковите свойства на тази подправка са известни от много време и се обясняват с активните съставки и антиоксиданти в нея. Тя е особено полезна, тъй като снижава риска от злокачествени тумори.
Действа срещу наднорменото тегло
Куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да предотвратят образуването на зрели мастни клетки и да намалят риска от заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари