Това растение е незаменимо в борбата с високото кръвно налягане. За какво още е полезно
Снимка: Guliver/iStock
Всекидневната консумация на 120 грама боб може да свали с 10% нивото на холестерол в кръвта за по-малко от месец и този ефект, обусловен от богатото съдържание на фибри във фасула, е само една от ползите за здравето ни. Диетолози изброяват поне 6 причини, заради които си струва да го хапваме редовно:
Регулира нивата на холестерола
Хората със слаби кръвоносни съдове и с висок холестерол трябва да ядат фасул, според Американската асоциация на диетолозите. Специалисти там заявяват, че бобовите култури са незаменими при хипертония. Американските експерти добавят, че редовната консумация на боб е отличен и евтин начин за поддържане на нормални нива на холестерола.
Нормализира кръвното налягане
Фасулът съдържа малко натрий и много калий и магнезий, а те добавят към стойността на растението за хора с високо кръвно налягане, тъй като помага за регулирането му и възстановяването на нормалните му нива. В боба има и фолиева киселина, липсата на която се свързва с увреждане на стените на кръвоносните съдове, с развитието на атеросклероза и хипертония - един от най-големите врагове на съвременните хора.
Профилактика срещу чревни болести и запек
„Високото съдържание на целулозни влакна прави консумацията на боб суперпрофилактика срещу лениви черва и болести на дебелото черво. Фибрите могат да предотвратят образуване на тумори на дебелото черво и ректума“, според учените.
Именно неразтворимите фибри във фасула - съставляват 20% от съдържанието му, са най-доброто чревнопочистващо средство. Ако имате навика да ядете боб, това ще ви спести появата на запек. Плюс е и че фибрите в боба предпазват от нездравословни процеси в червата, изтласквайки жлъчните соли от тях.
Пази от анемия
Хората, които имат нисък хемоглобин или дефицит на желязо, което е предпоставка за развитие на анемия, непременно трябва да ядат боб, защото той е шампион по съдържание на желязо – ако в месото има приблизително 3 мг на 100 г желязо, във фасула има 10 мг на 100 г продукт.
Подмладява
Това е истина – консумацията на фасул подпомага изработването на колаген, благодарение на който кожата изглежда гладка и здрава, а оттам и младежкия вид, към който всеки се стреми.
Помага за отслабване
Боб в менюто предотвратява натрупването на наднормено тегло, тъй като е богат на изофлавони - вещества от групата на растителните естрогени, познати и като фитоестрогени, а те лекуват червата, насърчавайки растежа на полезните бактерии в състава на тяхната микрофлора. Това осигурява намаляване на теглото, а и укрепва имунната система като цяло.
Съвет: предпочитайте домашно приготвения боб, а не този от консерва.
medikforum.ru, Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари