Да си ги припомним: с грах и сирене, с целина и моркови
Снимка: Guliver / iStock
Мръщели сте се на мамините кремсупи? Омитали сте пълни купички с апетит? Възкресяваме спомена за благия им вкус, защото, като си с малки деца, винаги има глад за нещо топло, питателно, полезно и лесно за приготвяне.
Кремсупа с грах и сирене
Необходими продукти: 1 буркан грах или 1 пакет замразен грах, 1 глава лук, 200 г бяло сирене, 1 ч. ч. кисело мляко, 1/2 връзка копър, 1 яйце, няколко стръка розмарин, няколко супени лъжици олио.
Приготвяне: Сварете яйцето. Нарежете лука на ситно и задушете в мазнината. Долейте 4-5 чаши студена вода и оставете да се вари, като след 10 минути добавите и граха. Когато омекне, добавете киселото мляко, настърганото сирене, наситнения копър и нарязаното на дребни парченца яйце и изключете котлона.
Когато супата поизстине, пасирайте, разлейте я в купички и добавете стръкчетата розмарин. Не слагайте сол, сиренето е достатъчно солено.
Ако желаете, може да приготвите тази супа и с леща, и с нахут, като в тези случаи не слагате розмарин, а джоджен.
Снимка: Guliver / iStock
С целина и моркови
Необходими продукти: 1 средно голяма глава целина, 3 моркова, 2 картофа, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 5 с. л. олио, половин лимон, сол, босилек, магданоз и черен пипер за подправяне
Приготвяне: Задушете нарязаните на кубчета целина, моркови, картофи и лук в олиото и когато поомекнат, залейте с 1 л топла вода и оставете да врат. След около 30 минути добавете подправките и чесъна, нарязани на ситно, посолете. Отстранете от котлона, оставете да поизстине и пасирайте. Овкусете с лимонов сок.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари