Каква е ползата за жените, може ли бременната и кърмачката да ги консумира
Снимка: Getty
Сезонът на черешите, прясно набрани в градините под жаркото южно слънце, свършва твърде бързо. Така че бързайте да се възползвате.
Хранителната стойност на сладките череши е известна на човечеството толкова отдавна, че дори е трудно да си представим - поне 8000 години преди нашата ера древните жители на южните райони на Европа вече са отглеждали градини с тази култура.
Сега, благодарение на селекцията, в продажба можете да намерите плодове с различни нюанси - от ярко жълто до кафяво, мики и сочни, твърди и хрупкави - сладко-кисели.и с вкус на мед.
Не е особено известно, че сладкият вкус на черешите не зависи от съдържанието на захар, а от количеството киселина - колкото повече е, толкова по-слабо изразена е сладостта.
Но въпреки съдържанието на захар, черешите са нискокалорични, така че лекарите ги препоръчват за диетата, когато искаме да свалим излишни килограми.
Специалист по хранене разказва подробности за хрантелната им стойност и дали бременни и диабетици могат да ядат сочния плод.
Черешите са богати на широка палитра от витамини: А, Е, К, витамини от група В, никотинова киселина и други. Но съдържат значително количество витамин С.
Черешите съдържат малко повече аскорбинова киселина, отколкото ябълките. Това е съединение, което е много необходимо за здравето и изпълнява много задачи:
- витамин С е естествен антиоксидант;
- от него зависи активността на ензимите, които участват в производството на колаген;
- аскорбиновата киселина подпомага имунитета при инфекциозни заболявания;
- укрепва стените на кръвоносните съдове и „работи“ като профилактика на атеросклероза и други съдови заболявания;
- участва в метаболизма на мазнините, в процесите на хемопоеза и понижава кръвното налягане.
Много интересен е минералният състав на черешите. Те съдържат големи количества силиций - 43,3%, молибден - 14,3%, хром - 14%.
- Силицият е необходим за твърдостта на костната тъкан, подвижността на ставите, доброто състояние на кожата, косата, ноктите. Голямо количество силиций има в зъбната тъкан. В допълнение, силицият предпазва кръвоносните съдове от увреждане и атеросклеротични процеси.
- Хромът регулира нивата на кръвната захар. При значителна и продължителна липса на този микроелемент в организма може да се развие диабет. Хромът участва в метаболизма на мазнините и функционирането на щитовидната жлеза. Необходим е за формирането на имунитета, растежа и регенерацията на тъканите.
- Молибденът също изпълнява редица важни функции. Например, участва в стимулирането на хемопоезата и процесът на включване на флуора в зъбния емайл също зависи от него.
Черешите осигуряват ползи за здравето както на възрастни, така и на деца. Но те да особено полезни за жените, защото им помагат да запазят младостта и красотата си.
- Черешата облекчава подпухналостта, намалява торбичките под очите, ускорява метаболитните процеси.
- Съдържащият се в плодовете силиций поддържа еластичността на кожата.
- Шепа череши ще събуди производството на серотонин. Това е невротрансмитер, който играе основна роля в регулирането на нашето настроение и циклите на сън-събуждане.
- Черешата ускорява храносмилането. Плодовете съдържат много вода и диетични фибри, които подобряват перисталтиката. А нормалното храносмилане е важно за здравината на ноктите красивата коса и чистата кожа.
- Плодовете са богати на диетични фибри, които имат положителен ефект върху въглехидратния метаболизъм.
Черешите засищат, а това помага за поддържане на нормално тегло.
Препоръчително е да се ядат не повече от 200 г череши на ден.
Бременна похапва череши. Снимка: Getty
Състоянието на детето зависи от храненето на бъдещата майка. Затова тя трябва да внимава при избора на плодове.
Бременните могат да ядат череши, но в ограничени количества.
С какво е полезна черешата:
- Нежно стимулира работата на бъбреците, има диуретичен ефект, предотвратява натрупването на токсини.
- Фибрите и органичните киселини на черешите поддържат баланса на чревната микрофлора, стимулират активността и помагат за справяне със запека, което е изключително нежелателно по време на бременността.
- В 100 грама череши имат само 52 ккал. Ето защо бременните могат да ядат череши, без да се притесняват от наддаване на тегло.
Черешата не влияе върху качеството и количеството на кърмата, но зарежда организма на майката и на детето с полезни вещества.
Ако жената е яла плодове преди и по време на бременността, ако няма индивидуална непоносимост и алергии към тези плодове, тогава спокойно може да ги яде и по време на кърмене.
Има едно „но“. Струва си да помните, че в черешите има много фибри (те може да повлияят на храносмилането) и знайте кога да спрете.
Не бива да се консумират повече от 200 грама на ден.
Въпреки яркия цвят на плода, черешите не са силно алергенни храни. Пигментите и биологично активните вещества, които са предимно непротеинови съединения, придават цвят на плодовете, но много рядко причиняват алергии.
Човек с диабет е запознат с концепцията за гликемичен индекс (GI). Колкото по-висок е GI на даден продукт, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар.
Плодовете с най-нисък гликемичен индекс са череши, касис, боровинки, череши, Гликемичният индекс на черешите е 25.
В диетата на диабетика може и дори трябва да се включат череши. Като се има предвид индивидуалната реакция на тялото, е по-добре все пак да измерите нивото на захарта, преди да хапнете първата порция плодове и да го контролирате 1-2 часа след хранене.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари