Ще го предпазите от много болести, твърдят диетолози
Бременна с ръце на корема. Снимка: Shutterstock
Много майки знаят, че на малките деца не трябва да се дава захар. Тестовете обаче показват, че бебетата са запознати с този продукт от ранна възраст: той се съдържа в кърмата, в адаптираното мляко и дори в бебешките храни.
Освен това бебето получава запар още преди да се роди – в утробата на майката, заедно с нейната храна. А когато дойде на бял свят и малко порасне, започва да яде подсладени храни и да пие сладки напитки почти всеки ден.
Как прекомерната консумация на захар от ранна възраст се отразява на здравето в бъдеще?
За да дадат отговор на този въпрос, изследователи от Университета на Южна Калифорния се връщат и проследяват резултатите от естествен експеримент, проведен след Втората световна война във Великобритания. През 1953 г. там е отменена десетгодишната забрана за захар и сладкиши.
Докато ограничението е било в сила, възрастните са получавали около 220 грама захар на седмица и около 340 грама сладкиши на всеки четири седмици.
А когато забраната била отменена, консумацията на захар се удвоила само за една нощ, сочи стятистиката.
„Дневният прием на захар рязко се е увеличил. И от 41 грама през 1953 г. е скочил на около 80 грама до 1954 г. Това високо ниво се е запазило в продължение на няколко години“, пишат учените в статия, публикувана в списание Science.
Други проучвания показват, че и при децата консумацията на захар също се е увеличила повече от два пъти. Което бързо се отразило на състоянието на зъбите им.
Жена, която иска да хапне сладкиш. Снимка: Shutterstock
Отделно изследователите анализират и данни на здрави млади хора, които по това време са били много млади или дори още не са били родени.
Така стигат да заключение, че най-важни за здравето са първите 1000 дни от момента на зачеването, тоест периодът на бременността и възрастта до приблизително 1 година и 8 месеца.
Ако ограничите захарта през този период, тогава до 50-60-годишна възраст рискът от развитие на диабет и хипертония намалява приблизително 35%. И ако все пак тези заболявания се развият, то е 2-4 години по-късно, отколкото при тези, които не са ограничавали захарта.
По материали на Daily Mail, Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари