И полезни съвети от психолози и диетолози
На тези полезни навици е добре да научите и децата.
Снимка: Shutterstock
Независимо дали сте на диета или не, похапванията между храненията са особеност, която говори много за личността. На базата на този навик, психолози и диетолози са изготвили 3 основни профила на хранене. Проучването е на американски специалисти и помага да се справим с някои вредни навици, като ги превърнем в полезни.
Той отваря пакетче бисквити или чипс, след което ги изяжда без много да мисли. Дори не разбира кога се е случило, а е имал намерение да хапне само 2-3, не повече.
Този тип хора винаги имат нещо за хапване до себе си. По време на работна среща, ако на масата има поставени дребни лакомства, те са първите, които протягат ръка към тях. И го правят многократно. 90% от жените принадлежат към тази категория – на несъзнателното хранене.
Единственият начин да излезете от този порочен кръг е да държите под контрол дребните навици. На първо време махнете всички лакомства, които обичайно държите до себе си. А ако толкова много искате да хапнете нещо, нека бъде пръчици морков или краставица.
70% от жените казват, че стресът ги подтиква към неконтролируемо ядене. Под влияние на емоциите, те трудно могат да управляват връзката си с храната и често ядат нещо, без дори да изпитват глад.
Нервният глад зависи главно от нефункционалния начин за справяне със сигналите за това, което изглежда като глад, но всъщност не е. Ние често ядем, не защото сме гладни, а понеже ни е съблазнил видът или ароматът на храната.
Важно е да се научите да държите това желание под контрол. Има 4 ефикасни стратегии за справяне с импулсивното похапване:
Този тип хора знаят много добре какво трябва да ядат и никога не прекаляват. Те са стриктни и организирани. Това е правилният начин. Проблемът е, че много лесно може да се превърне в маниакална зависимост.
Важно е да запазите перфекционизма си, но да не приемате грешките като нещо страшно, а като възможност да научите нови неща и да подобрите ситуацията, ако се случи да се изкушите.
Не бива обаче да стигате до крайности. Идеята на храненето е да получите наслада, да ядете не само с очите си, но и с всичките си сетива. Напомняйте си, че храната има не само вид, но и мирис, вкус и дори звук, докато я дъвчете.
Деси Тодорова по материали от Smart Food
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари