Няколко мнения на диетолози плюс съвет кои макаронени изделия са най-полезни
Снимка: Shutterstock
Ако един месец хапвате само паста, то е напълно възможно да отслабнете и дори да подобрите здравето си, казват американски учени. До този извод те са стигнали след провеждането на редица изследвания, едно от които е публикувано в списание Nutrition & Diabetes. Анализирано е общото физическо състояние на 23 000 италианци и в резултат е установена пряка връзка между ежедневната употреба на паста и по-ниския индекс на телесна маса.
Храненето с макаронени изделия съвсем реално води до отслабване, категорични са и канадски учени. Те твърдят, че любителите на паста не страдат и от недостиг на фибри, фолиева киселина, магнезий, желязо. В резултат на изследванията си те правят и още един извод: еднакво ефективна е както диетата с ниско съдържание на въглехидрати, така и тази, в основата на която са продукти с високо съдържание на въглехидрати, но с минимално количество мазнини.
Руският диетолог Оксана Малцева твърди, че действително полезни са макаронените изделия от твърди сортове пшеница с високо качество. Само те гарантират запазване на фигурата и доставят максимално количество полезни вещества за организма. Не случайно производството на паста от друг вид пшеница в Италия е забранено и се сравнява с престъпление. И формата или големината на пастата, с която предпочитате да се храните, съвсем няма значение.
Диетологът пояснява, че в състава на макаронените от мека пшеница се съдържа по-голямо количество нишесте. В процеса на разграждането му в организма то се превръща в глюкоза, която е много калоричен краен продукт. Затова и хората, които хапват паста от меша пшеница неминуемо пълнеят.
Бъдещият студент по медицина от Нова Зеландия Марк Бекхит разказва пред Daily Mail, че с цел икономия двеста дена се хранил основно с един и същ вид паста. Подобна диета му помогнала за повишаване на самочувствието, повишила работоспособността му, а заедно с това и успеваемостта.
Специалистите, оценяващи този принудителен експеримент, са уверени, че така Марк не само е икономисал пари, но е подобрил и бъдещите си финанси, тъй като в състава на пастата влизат голямо количество фибри, които способстват за извеждането от организма на токсичните вещества и премахват шлаките по кръвоносните съдове.
В състава на пастата влизат витамини от група В, източникът на младост – витамин Е, минерали и въглехидрати. Последните помагат дълго време да се запази чувството за ситост и у човек не възниква желанието за междинни хранения.
Според диетологът Михаил Гурвич в макароните се съдържат аминокиселини, които помагат в борбата с депресията. Не случайно италианците винаги са в добро настроение и с лъчезарна усмивка на лице. За доброто настроение способства и още едно вещество, което се съдържа в макароните – триптофан. Той оказва положително влияние на метаболитните процеси, повишава настроението, възстановява организма след напрегнат работен ден.
Източник: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари