Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от Здраве

Бебе, което се катери по оградата на леглото. Илюстрация: Shutterstock

 

По стъпалата на ранното детско развитие

Злоядо дете. Илюстрация: Shutterstock

 

Умни трикове правят храната по-примамлива

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Когато обичате себе си, разтоварвате и страховете от раменете си.
Снимка: Shutterstock

 

Дръжте завистниците по-далеч от себе си.
Снимка: Shutterstock

 

Бебе, което се катери по оградата на леглото. Илюстрация: Shutterstock

 

Храната може да носи и късмет, не само удоволствие и засищане.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе, което се катери по оградата на леглото. Илюстрация: Shutterstock

 

Здраве

По стъпалата на ранното детско развитие

„Ленивостта” може да е сигнал за промени в мускулния тонус и забавено зрително-моторно развитие, обяснява Станислава Чуринскиене 

Злоядо дете. Илюстрация: Shutterstock

 

Здраве

Умни трикове правят храната по-примамлива

3 съвета как да преодолеете съпротивата на злоядото дете

Ава Филип. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Рийз Уидърспун направи дебют в киното

Ава Филип пресъздава емблематичната роля на майка си от "Професия блондинка"

Разтвор от книгата. Снимка: издателството

Образование

Как добродушният мечок Емил стана пазител на Луната

„Пазителят на Луната“ - трогателна история за деца и възрастни

Кафе, разтворена книга и букет от нарциси. Снимка: Shutterstock

Емблематичният герой Питър Пан. Илюстация: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Партньорът ви е със синдрома на Питър Пан

11 признака издават, че мъжът до вас си остава едно непораснало дете

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Пъпки, акне, пигментни петна: задължителна ли е тази „украса“ за бременната

Промени в менюто, козметиката и начина на живот могат да спестят тези неприятности

Брад Пит и Инес де Рамон. Снимка: Getty
 

Да поговорим

Брад Пит и Инес де Рамон: любов от разстояние

Заедно са от 3 години, но личният им живот стада, заради натоварен график

Снимка: Forum Film Bulgaria   

Заедно

Майсторите на бойни изкуства Джеки Чан и Ралф Мачио разказват нова „Карате кид“ история

Лентата проследява историята на кунгфу таланта Ли Фонг, принуден да напусне дома си в Пекин и да започне нов живот в Ню Йорк

Кафе, разтворена книга и букет от нарциси. Снимка: Shutterstock

 

Сините очи при раждането не е сигурно, че ще останат със същия цвят.
Снимка: Shutterstock 

 

Да поговорим

Кога разбираме какъв е цвета на очите на бебето

Как той се предава от родителите, могат ли бабите и дядовците да повлияят на нюанса, влияе ли кърменето и кога да се тревожим, ако бебето е кривогледо