Какви съставки не трябва да съдържат храните, според диетолозите
Снимка: Shutterstock
Как да разберете дали може да почерпите бебето си с деликатес, който цялото семейство харесва толкова много?
Понякога, за да отговорите на този въпрос, е достатъчно внимателно да прочетете етикета.
Проблемът с избора на продукти за много малките деца се решава просто: тъй като към безопасността и качеството на детските "бурканчета" има най-високи изисквания, родителите просто могат да купят това, което им харесва и което отговаря на вкуса на детето.
Те не бива да съдържат:
- аромати (с изключение на естествен ванилин и ванилов екстракт),
- багрила,
- стабилизатори,
- консерванти (с изключение на лимонена и аскорбинова киселина или техните соли).
Що се отнася до сгъстителите, производителите имат право да използват пектин, карагенан (извлича се от червени водорасли и се съдържа в киселото мляко, тофуто, бебешките формули) и в някои видове нишесте, обяснява диетологът и гастроентеролог д-р Екатерина Пирева.
Храни, които не бива да се дават на деца под 3 години
- Всички видове бульони.
- Колбаси, с изключение на предназначените за бебета(не давайте полупушени и пушени продукти).
- Просо, с изключение на специална детска каша.
- Десерти от извара и млечни шейкове от промишлено производство.
- Морска храна.
- Шоколад, шоколадови бонбони, сладки в шоколад, кифли и бисквити.
- Торти, пасти с крем.
Не забравяйте, че понятието „щадящо“ меню включва и специална кулинарна обработка: продуктите, предназначени за бебета, трябва да бъдат варени, задушени или печени.
Освен това комбинираните мазнини и маргарини не могат да се използват за готвене.
Особено внимание трябва да се обърне на качеството на питейната вода - най-добре е да купувате бутилирана вода, предназначена специално за деца.
Снимка: Shutterstock
Не давайте:
- Гъби.
- Мазни меса и риба.
- Месо от патица, гъска.
- Консервирани храни.
- Пикантни сосове, горчица, хрян, черен пипер, оцет, натурално кафе, сокове и напитки от концентрати, майонеза.
- Пастети, колбаси.
- Продукти, съдържащи хранителни добавки (овкусители, оцветители от изкуствен произход). Това включва дъвки и чипс.
- Газирани напитки; напитки с подсладители и изкуствени аромати и/или овкусители.
И още един важен момент: някои продукти е по-добре изобщо да не се дават на деца. Става дума за мляко, заквасена сметана и извара, които не са пастьоризирани и не варени; риби, които не са минали през термична обработка (например суши и др.) и студено пушена риба.
Що се отнася до гъбите, за деца над три години диетолозите допускат само едно изключение – може да се дават гъби и стриди, отглеждани при изкуствени условия.
Те се въвеждат бавно в менюто, като първоначално се дават в много малки количества (1-2 супени лъжици) като част от зеленчукови или зърнени ястия и не повече от 1-2 пъти седмично.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари