Действително ли толкова вредят на здравето
Снимка: Shutterstock
Специалисти от университета в Южна Калифорния откриха връзка между прекомерната употреба на месо и сирене при хората над 50-годишна възраст и влошаването на здравето им.
„У хората, които след тази възраст приемат прекалено много животински белтък, вероятността от преждевременна смърт се удвоява, отколкото у тези, които не злоупотребяват. Любителите на месо и сирене в тази възраст са застрашени четири пъти повече от развитието на рак, съпоставяйки го с риска от тази болест при пушачите“, казват изследователите.
За целите на проучването са анализирани данните за хранителния режим и здравословното състояние на 6400 души за период от почти 20 години.
Специалистите установили: ако една пета от храната им съдържа животински белтък, това значително повишава риска от влошаване на здравето.
Според авторите на изследването, прекалено многото употреба на протеин, съдържащ се в месото, сиренето и други продукти от животински произход, негативно влияе върху клетките и ускорява деградацията им.
„Вместо месо и сирене, хората над 50-годишна възраст трябва да получават протеини от риба и бобови растения“, препоръчват учените.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари