Ето какво ще ви бъде полезно да знаете при подобен проблем
Снимка: Shutterstock
От години вече са факт множеството хранителни алергии при децата, като тази към фъстъците е сравнително често разпространена. За щастие напредването на медицината гарантира успех и в тази област. Лекарите са вече достатъчно запознати с тези състояния, за да реагират бързо и адекватно при нужда, а и да дадат ценни съвети от гледна точка на превенцията.
Въпреки това за родителите, които имат дете установена алергия към фъстъци, остава притеснението. Какво още е важно да знаете, за да бъдете наистина наясно с този проблем. Ето 8 значими медицински открития, които ще ви бъдат наистина полезни в подобна ситуация.
Снимка: Shutterstock
1. Децата, които не ядат фъстъци в ранна детска възраст, са по-склонни да развият алергия
Повечето родители забавят консумацията на фъстъци на своите деца. Оказва се обаче, че изчакването с въвеждането на този алерген в детското меню всъщност може да повиши риска от развитие на алергия. Това става ясно в изследване, което показва, че децата, които не хапват фъстъци до 5-годишна възраст са в пъти по-застрашени от развиване на алергия, от тези, които консумират по 2 грама фъстъчен протеин три пъти седмично.
Но защо избягването на фъстъци би повишило риска от развитие на алергия? За разлика от имунната система на червата, която може да играе роля в установяването на толерантност, имунната система на кожата може да увеличи чувствителността към фъстъци. Случва се родителите да не позволяват на децата да ги ядат, но да докосват своите малчугани след като самите те са хапвали фъстъци и са имали реално допир с алергена. Редовното излагане на децата през кожата, макар и без консумация, е всъщност нож с две остриета. Лекарите наричат това „хипотеза за двойна експозиция“, която често довежда до алергични реакции.
2. Тежката екзема усложнява алергиите към фъстъци
Нормалната кожа има здравословна бариерна функция, която предотвратява проникването на фъстъчени частици. От друга страна, децата със суха, атопична, сърбяща и раздразнена кожа, наличие на тежка екзема, имат лошо функционираща бариера поради основното възпаление. Разликата в бариерната функция може да обясни защо те са са по-застрашени от хранителни алергии.
3. Повечето деца трябва да започнат да консумират фъстъци още на 6-месечна възраст
Специалистите съветват да давате на бебето си в малки количества фъстъци още на 6-месечна възраст, освен ако няма тежка екзема или алергия към яйца. Добре е да знаете, че наличието на алергия към фъстъци в семейството не се счита за висок риск.
4. Децата не се нуждаят от огромно количество фъстъци, за да получат защита
Препоръчителната консумация е 2 чаени лъжички фъстъчено масло (или 2 грама фъстъчен протеин) три пъти седмично до 5-годишна възраст. Можете да разбърквате фъстъчено масло с овесени ядки, пюрирани плодове или зеленчуци, кърма или адаптирано мляко. Просто не давайте цели фъстъци, парченца или бучки фъстъчено масло, тъй като всички те носят риск от задавяне за деца под 4 години.
5. Добре е да се въвеждат отрано и други често срещани хранителни алергени
Проучванията подкрепят, че ранното въвеждане на яйцата може да предпази от алергия към тях. Всъщност няма причина да отлагате даването на алергенни храни, според експертите.
Снимка: Shutterstock
6. Децата обикновено не надрастват алергията към фъстъци
За разлика от алергиите към яйца или мляко, тези към фъстъци почти не могат да бъдат израснати. Висок процент от децата, които са алергични към различните видове ядки, живеят цял живот с този проблем.
7. Приемането на алергени по време на бременност няма ефект върху детето на по-късен етап
Не съществуват научни доказателства, които да предполагат, че яденето на силно алергенна храна по време на бременност може да предотврати евентуални алергии при детето или да го изложи на по-висок риск от развитието на такава.
8. Новите терапии могат да помогнат на децата да се справят с алергията към фъстъци
Ако детето е вече диагностицирано с такава хранителна алергия, задължително поддържайте контакт с лекуващия педиатър, който ще прецени, кое е най-адекватното лечение за вашия малчуган. Въпреки че за кърмачетата все още няма разработени лечения, за децата от 4-годишна възраст има ефикасни перорални имунотерапии за справяне с хранителни алергии.
Елена Николова – по материали от Parents
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари