Има напълно безопасни видове и такива, които е добре да избягвате в тази възраст
Снимка: Shutterstock
Шоколадът безспорно е една от любимите храни на децата. Много експерти по храненето обаче предупреждават, че не всички видове, които се намират на пазара, са здравословни и полезни за малчуганите. Някои съдържат твърде големи количества добавена захар, което не е съвсем безопасно.
Шоколадът няма нищо общо със следването на здравословен режим на хранене, подчертават специалистите. Независимо дали давате или не от сладкото лакомство, като родителите е важно да следвате определен начин на хранене, тъй като това има значение не само за здравето и растежа на детето, но и за създаването на правилни навици.
Ако малкото се храни разнообразно и балансирано, блокче шоколад няма да му навреди. Но ако менюто му е нездравословно, с шоколад или без шоколад, то все си остава нездравословно.
За какво обаче трябва да внимавате, ако решите да поглезите с какаовото лакомство малчугана?
Снимка: Shutterstock
Съставки, които обикновено се срещат в шоколада
За да проверите дали е безопасно да дадете конкретен шоколад на детето, първо трябва да видите основните му съставки.
Какао
Какаото е продукт с растителен произход и в естествен вид има горчив вкус. Представлява истински концентрат от фитонутриенти с антиоксидантни свойства.
Според проучване, публикувано в The Cochrane Database of Systematic Reviews, флавоноидите, които съдържа, помагат за модулиране нивата на кръвното налягане. Което автоматично го прави полезен за здравето продукт. Следователно присъствието му в шоколада е положително.
Пълномаслено мляко
Млякото, независимо дали е течно или на прах, е източник на качествени микроелементи, като калций. Доказано е, че този минерал подобрява здравето на костите, намалявайки средносрочния риск от фрактури. Това показва изследване, публикувано в списание Nutrients.
Но нивата на витамин D в организма трябва да са адекватни, за да се оптимизира усвояването на минерала. В противен случай може да се прояви дефицит.
Млякото също така е източник на качествени протеини и мазнини. Поради тази причина това е храна, която попада в графа „здравословна“.
Захар
Основният проблем с шоколада е захарта. Тази съставка се добавя в големи количества в промишленото производство, намалявайки по този начин ползите от останалите съставки.
Голямата консумация на добавени захари всъщност е свързана с по-голям риск от развитие на заболявания като затлъстяване и диабет при децата, показва проучване, публикувано в Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
Ползите от шоколада за здравето при децата
Ако шоколадът е с добро качество, той е напълно безопасен за децата. Но добро качество означава, че трябва да съдържа най-малко 75% какао, тъй като така се намалява процента на добавените захари.
А ето и конкретните ползи от консумацията му – както за деца, така и за възрастни.
Регулира кръвното налягане
Флавоноидите, съдържащи се в какаото, помагат за поддържане на кръвното налягане под контрол, което води до по-добро функциониране на сърдечно -съдовата система. В дългосрочен план това носи по-малък риск от развитие на сложни патологии.
Забавя стареенето
Съществува хипотеза, според която една от тайните за забавяне на преждевременното стареене, се състои в увеличаване на приема на антиоксиданти чрез храната. Шоколадът, съдържащ висок процент какао, е перфектен продукт за постигане на тази цел.
Дава енергия
Не трябва да забравяме, че шоколадът дава много енергия. Това е нещо добро за деца, които имат висока физическа активност. В случай на заседнал начин на живот обаче е необходимо да се намали консумацията.
Има ли противопоказания
Рисковете, произтичащи от консумацията на шоколад от деца, са свързани с качеството на избрания продукт. Ако той съдържа малко какао и големи количества захар, могат да възникнат следните негативни ефекти.
Повишен риск от затлъстяване
Редовната консумация на фруктоза и глюкоза е свързана с по-висока честота на детско затлъстяване. Резултатът е сериозен здравословен проблем, който има различни последици и обуславя развитието на други патологии.
Риск от диабет
Появата на диабет е тясно свързана с прекомерната консумация на сладки продукти. Основният рисков фактор е високата консумация на прости захари в комбинация със заседнал начин на живот. Конкретно при децата това може да повлияе сериозно на здравето и да постави началото на диабета.
Снимка: Shutterstock
Какъв шоколад да изберете
Изборът на правилния вид шоколад за консумация е от съществено значение за спазването на адекватна диета. Най-добре е да се придържате към такъв, който съдържа 75% какао, независимо дали има добавено мляко или не.
Препоръчително е да се избягват видовете, в които присъстват изкуствени подсладители. Тези добавки имат отрицателен ефект върху чревната микрофлора. А при децата е особено важно да се осигури бактериално разнообразие.
По материали от Vivere piu sani
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари