Какво е триптофан и къде се съдържа
Снимка: Shutterstock
Руският невролог професор Сергей Белмер съветва всички, които имат проблеми със съня, да включат в хранителния си режим продукти с висока концентрация на триптофан. Това е аминокиселина, която участва в синтеза на серотонин в организма. От достатъчното отделяне на серотонин зависи производството на хормона на съня мелатонин.
„Добавки с триптофан се продават и в аптеките, но по-полезно е да се възползвате от него от естествени източници“, отбелязва професорът.
И така, какви именно продукти препоръчва ученият?
Ядки – по низходящо съдържание на триптофан: бадеми, кашу, кедрови ядки, шам фъстък, фъстъци.
Риба – скат, сьомга, треска.
Месо – пуешко, пилешко, телешко, говеждо.
Хайвер.
Сирене.
Бобови растения.
Гъби.
Банани.
За да се усвои по-добре триптофана, в храната трябва да присъстват въглехидрати, витамини от група В, магнезий и цинк. Според Белмер, много полезни за целта са пълнозърнести продукти, приемани във вид на каши.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари