Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от

Витамин А се намира в много храни.
Снимка: Shutterstock

 

Неочаквани ползи от храните, богати на витамин А

Жена, която гледа тест за бременност. Снимка: Shutterstock

3 странни знака, че жената ще забременее трудно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има езера, които изумяват с цветовете на водите си.

Снимки: Shutterstock

Баща прегръща дъщерите си. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща прегръща дъщерите си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 вредни за детето възпитателни стратегии

Вие може дори да не забележите, че наранявате детето

Бременна похапва зеленчуци. Снимка: Shutterstock

Бременност и раждане

Бременната изпитва вълчи глад. Защо

Как работи методът на „Харвардската чиния“

Сидни Суини. Снимка: Instagram

Заедно

Сидни Суини с булчинска рокля, но ... само на снимачната площадка

Актрисата се появи с бяла рокля и дълъг шлейф в новия сезон на „Еуфория“

Хайди и Лени Клум. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Хайди Клум показа гаджето си

Лени Клум от 3 години има връзка с Арис Рачевски

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Има различни начини, чрез които може да стимулирате децата да проявяват благородство. 
Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Да научим детето на емпатия

Съпричастността е важно умение: трябва да се полагат грижи от съвсем ранна възраст, за да възпитате човек с наистина добро сърце

Майка чете приказка на дъщерите си. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Магията на страха: Топ 10 на най -зловещите детски приказки

Всеки четвърти родител ги променя, докато чете