Дали са полезни за бебето и кога не бива да ги даваме
Снимка: Shutterstock
Родителите често се колебаят дали и от каква възраст да слагат в яденето на бебето копър, магданоз, зелен лук и други подправки, особено, ако татко се мръщи и ги вади от чинията си.
Ето съветите на диетолози, събрани от letidor.ru.
Копър
Вероятно копърът е първият различен вкус, който бебето опитва успоредно с кармата. Защото от времето на нашите баби отварата се препоръчва срещу колики.
Зелената подправка може да добавяте още от 8-9 месеца към менюто на детето.
Той може да се включи в супи и към пюрета, стига да го смелите добре в блендера.
Заедно с другите си полезни свойства, той повишава и апетита на детето.
Има обаче заболявания на съдовата система и при ниско кръвно, когато подправката не бива да си използва, защото може да доведе до сънливост, главоболие, загуба на равновесие.
Магданоз
Зелените му листенца са шампион по съдържание на витамин С и на калций. Но може да се включат в менюто едва, след като бебето навърши 1 година.
В началото добавяйте магданоз към супата или второто, за да сварите или поне да задушите подправката.
Едва след това може да предложите магданоза и суров.
Ако обаче кърмите, трябва да сте на ясно, че магданозът не се препоръчва за кърмачки (нито за бременни) в какъвто и да е вид. Той е противопоказан и при заболявания на бъбреците и отделителната система. Нужна е консултация с педиатър и при други хронични болести.
Зелен лук
Най-добре е да си го гледате вие. Расте и на балкона.
Зеленият лук запазва хранителните си качества и след термична обработка, затова се препоръчва като добавка към супи и гарнитури, още щом детето навърши от 1 година.
Няма противопоказания за включването на лука в менюто на детето, въпреки това трябва да сме особено внимателни, ако то страда от сърдечносъдови заболявания и най-вече при исхемична болест на сърцето.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари