Портокали и мандарини има целогодишно, но в менюто на бебето те се включват много внимателно
Бременна яде грейпфрут. Снимка: Getty
Ако бъдещата майка обича и яде цитруси, за първи път бебето ще ги опита още в утробата ѝ, а когато се роди, ще научи вкуса им чрез кърмата.
Портокали, мандарини, лимони и грейпфрути са богати на витамини и други полезни хранителни вещества, но не трябва да се увличате по тях, защото те могат да предизвикат алергична реакция.
Когато майката кърми бебето си, за първи път е достатъчно буквално да вкуси резенче портокал или мандарина или просто да изпие чай с парче лимон.
Дори ако бебето не реагира на това, не бързайте да увеличавате порцията.
Бъдете много предпазливи
Нека вашият девиз е – умереност.
В края на краищата витамин С се съдържа и в касиса и ябълките. Освен това касисът е по-богат от всеки цитрус по този показател.
Когато въвеждате сокове в менюто на бебето, имайте предвид, че те са допълващи храни, а не напитки. Това определя е отношението към тях.
Въведете ги постепенно, като задължително преди това се консултирате с вашия педиатър.
Бебе опитва първата лъжичка сок, разреден с вода. Снимка Getty
Може да „запознаете“ бебето с цитрусовото семейство не по-рано от 6-7 месеца.
Когато детето започне без проблеми да пие сокове, може да му се предложи многокомпонентен сок, който включва портокал или мандарина.
Първата порция трябва да е половин чаена лъжичка. Тази капка трябва да се разреди с вода. Ако всичко е наред, обемът се увеличава до 1/4 лъжица.
След няколко дни, при липса на нежелана реакция, вече можете да давате 1/2 лъжица.
До навършване на една година дневната порция е 100-120 милилитра. Ако има реакция към сока, го изключете от менюто за известно време.
По-късно отново опитайте да го предложите.
По материали на Parents, Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари