Сценаристът и редактор Робин Копъл говори за това как да използвате неделята като подарък за себе си в бъдещето
Снимка: Shutterstock
Тъй като си поставяме все по-амбициозни и дългосрочни цели, които изискват постоянно високо ниво на компетентност и производителност, става все по-важно да разделяме седмичните спринтове като един вид спиране на болида в бокса за презареждане и смяна на гуми. Така можем да се огледаме и да си поемем дъх. И ако имате свободно време, опитайте се да посветите целия ден на това. Този ден на почивка се превърна в свещено време в работния ми процес. Използвам го за пауза, която позволява мислене, презареждане и още куп смешни и модни думи, които днес използваме. А също и за почистване и подреждане на вещи, които имам в дома. Създавам най-добрата позиция за себе си, за да стигна до старта на следващия седмичен спринт, но вече свободен, енергичен и целеустремен. Това може да стане и през някакви други почивни дни, но това не са почивни дни – това е неделя, която трябва да използваме.
Да си спомним за миналата неделя
Не мога да спра да мисля за миналата неделя. Току-що бях завършил една доста трудна седмица и знаех, че на хоризонта предстои също толкова интензивна. Прекарах съботата в стила на моя знаков уикенд "не прави нищо - заслужаваш го" - отпразнувах свършената работа с пълно безделие. Резултатът от такъв ден обикновено беше неголяма бъркотия и суматоха. Така че до неделя често се чувствам малко неловко и объркан, но все още се нося мързеливо през деня, просто чакам понеделник да ме изпревари като високоскоростен влак. Звучи ли ви познато? Но през тази неделя ми свършиха чистите дрехи. Така че имах да свърша поне една традиционна „неделна работа“. И по чисто съвпадение - може би заради подкаста, който слушах, или настроението, в което бях, но успях да нацеля мишената. Започнах да пресявам различни вещи, за да ги поставям по местата им. И дори сортирах ризите си по цвят. И когато приключих, изпитах желание да направя нещо подобнои друг път. Заради това преминах към чиниите. И към картотеката, където пазя важната си кореспонденция. А чаршафите? Да, дори и към тях. Имах късмета да хвана този изблик на вдъхновение. Не можеш да вървиш през живота в очакване да ти хрумнат добри идеи. От собствения си опит знам, че между тези моменти на прозрение, могат да минат години. Този неделен следобед ми позволи да видя много. Много по-чиста къща. Нужно е по-малко разсейване. И вълнуващото чувство - „Добре, направих го, какво друго ви трябва?“ Това усещане ще ви накара да се стремите да комбинирате полезните неща. Разбирам неприязънта към миенето на чинии. Но такава работа е двойно важна - от наглед проста задача, можете да получите ценен мотивационен тласък и да улесните живота си утре. Гледайте на това като на подарък, който давате на бъдещото си Аз. Този Аз, който ще живее в това пространство след 16-24 часа. Помислете колко по-добре се чувствате, колко по-ясен става умът ви, когато пространството около вас е изчистено. Когато съдовете са измити, те са на разположение, в изобилие и точно там, където трябвада бъдат. Когато всяка риза е безупречна и чака в гардероба - това никак не е малко. Направете на себе си в бъдещето този подарък.
И не позволявайте на храната да ви пречи
Какво друго може да се случи в този вълшебен ден? Един от най-коварните паразити, които изсмукват времето и вниманието ви през натоварената работна седмица, е храната. Ако пунктуално ги броим, това са поне 21 хранения за седмица. И ако се стремите да бъдете относително здрави, тогава храната също ще изисква специално внимание. Неделното пазаруване беше почти като медитация за мен. Включвам любимия си подкаст и си позволявам да се отпусна, докато се движа между рафтовете със собствено темпо и произволно обхождане на пространството. Разбира се, проверявам списъка, като се опитвам да взема всичко, което съм намислил. Но ако нещо друго грабне вниманието ми, защо да не опитам? Вземете банани и ябълки за лека закуска, без чувство за вина. Хляб за тост. Необходими зеленчуци, ориз, пилешко, паста - каквото обичате. Ако наистина сте локализирали целта, опитайте комплект салата с предварително измити и нарязани зеленчуци и се уверете, че няма да се развали в хладилника ви. Добавете храните, които наистина обичате, и ще имате цяла седмица продукти за качествено хранене.
Истинско, макар и нелепо, удоволствие е да напълниш хладилника си до такава степен, че да се почувстваш като „избери и тръгни“ – машиналното пазаруване от магазина на ъгъла. Готвенето е вид заешка дупка от „Алиса в страната на чудесата“, която поглъща мнозина. Разработването на нейната философия заслужава отделна публикация, но има лесен начин да не попаднете в нея. Направете си няколко порции вечеря в неделя. Поставете ги в хладилника и претопляйте за една седмица, когато пожелаете. Това е всичко. Ако подобна лекота ви харесва, направете го следващата седмица, но в двоен размер. Ако искате да сте още по-радикални, използвайте отделни съдове за всяко хранене. Това е трудничък процес, който може да стане малко сложен, но от гледна точка на комфорта е трудно да се отрече неговият ефект. За това, което обичам да готвя, ви трябват много нарязани зеленчуци. Така че върша цялата работа наведнъж в неделя, когато мога наистина да се потопя в процеса й и да премина през цял „тон неща“ много бързо, отколкото в натоварения делник. Сега винаги имам готови предварително нарязани съставки. Имате ли блендер? Намерете много проста рецепта за боровинково смути, смесете всичко необходимо и замразете пет до шест порции. Страхотни са за бързи закуски през цялата седмица.
Продължението четете в Мениджър Нюз
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари