Кои храни съдържат лесно усвоимо желязо и наваксват дефицита
Бременна закусва. Снимка: Shutterstock
Бременни, жени, които скоро са родили и кърмят, както и малките деца са с повишен риск да развият желязодефицитна анемия - едно от най-често срещаните заболявания в света, обяснява д-р Екатерина Антипова.
Тези периоди от живота „консумират“ най-много желязо и изискват повече внимание.
В други случаи причините за недостиг на желязо могат да бъдат резултат от загуба на кръв ( менструация и раждане, стомашно-чревно кървене), нарушено усвояване на желязо (стомашни и чревни заболявания и др.), недостатъчен прием на желязо от храната.
Във всеки случай анемията рано или късно се проявява и трябвада се вземат мерки.
Бременна готви. Снимка: Shutterstock
Сред причините за развитие на анемия при бременни жени, са: кратки интервали между ражданията, многоплодна бременност, небалансирано хранене, неблагоприятни условия и др.
Най-опасните в това отношение са вторият и третият триместър на бременността. Плодът расте, плацентата се формира, еритропоезата (образуването на червени кръвни клетки) се увеличава и тялото не може да се справи.
Това крие риск от по-трудно протичане на бременността и раждането: има по-висок риск от спонтанен аборт, гестоза ,както и загуба на кръв по време на раждане.
Анемията на бременната засяга детето: то ще бъде по-податливо на инфекциозни заболявания, особено на горните дихателни пътища. Такива деца са по-склонни да имат алергичен дерматит, стомашно-чревни заболявания (дисбиоза, синдром на раздразнените черва) и анемия.
Ако в тъканите на тялото няма достатъчно желязо, се развива така наречения сидеропеничен синдром. Той намалява активността на много ензими или води до недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород - анемичен синдром. И двата варианта имат своите проявления.
При първия има:
- суха и лющеща се кожа, пукнатини в ъглите на устата;
- промени в ноктите (крехкост, мекота, напречни ивици, вдлъбнатини);
- проблеми с косата (разцепени краища, алопеция, преждевременно побеляване);
- хипотония (мускулна слабост и умора);
- необичайно обоняние (склонност към миризми на лак, боя, изгорели газове на автомобили);
-"странни" на вкусове (желание да се яде креда, глина, пясък, сурови храни);
- симптом на "синя склера" (склерата е външната плътна съединителнотъканна мембрана на окото);
- риск от инфекциозни заболявания;
- затруднено преглъщане на храна, особено суха храна.
Анемичният синдром се проявява със :
- слабост, сънливост, главоболие, световъртеж;
- нежелание за физическа активност;
- загуба на апетит;
- бледа кожа;
- шум в ушите;
Диагнозата се прави след общ кръвен тест и изследване нивата на серумното желязо: феритин, трансферин, серумно желязо и др.
Сочна пържола. Снимка: Shutterstock
Най-богатите на желязо храни са животинските продукти:
телешко,
овнешко,
черен дроб,
риба,
извара,
пилешко месо.
Желязото от продукти на растителна основа: зърнени храни, зеленчуци, плодове, се усвоява по-лошо.
Също така диетата на бременната жена трябва да съдържа достатъчно количество протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, микро- и макроелементи.
Желязото е капризен микроелемент, не се „разбира“ с всички продукти. Например, таниновата киселина и фитатите, които се намират в чая, кафето, какаото, царевицата, ядките и триците, потискат усвояването на желязото. Както и на калция.
Следователно не трябва да пиете мляко с храни, съдържащи желязо или добавки с желязо.
Фибрите от трици, фосфатите и оксаловата киселина също пречат на попълването на резервите от желязо.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари