Ето как да се ориентирате и направите най-точния избор
Антибиотици, дезинфектанти за ръце, прекалена хигиена и еднообразно хранене са част от рисковите фактори, които могат да повлияят и провокират неприятни симптоми - от свръхреакция към определени храни, през подуване на корема и дискомфорт, до лошо храносмилане и нередовно изхождане.
През годините неволно атакуваме полезните бактерии в червата. А знаете ли, че това всъщност може да допринесе за появата на храносмилателни разстройства?
Когато полезната микрофлора в червата е нарушена, средата там е изложена на риск от промени. А това има опасност да повлияе негативно и да възпрепятства усвояването на ценните за организма хранителни вещества – каквато всъщност е основната функция на храносмилателната система.
И тук на помощ идват пробиотиците, които са най-бързото и добро решение за този проблем. Но изборът не е съвсем лесен и много често се допускат някои грешки, което пречи на бързото справяне с неразположението. Всъщност изборът трябва да бъде съобразен с вида на заболяването, за да има действително ефект от приема на пробиотик.
Ето най-важното, което трябва да знаете за това!
Понякога болките в корема може да се дължат и на лошата микробиома.
Снимка: Shutterstock
Те могат да въздействат в положителна или отрицателна посока както на имунната система и поддържането на оптимално тегло, така и на здравето на сърцето, прилива или липсата на енергия, и дори настроението.
Различните видове флора в червата силно зависи от храната, която консумираме ежедневно. От една страна това е чудесно, защото означава, че имаме възможността сами да поддържаме нашия микробен баланс по този лесен начин. От друга - проучванията показват, че най-често срещаните съставки в преработените храни (като изкуствени подсладители, емулгатори в комбинация с ниско съдържание на фибри), намаляват разнообразието от микроби в дебелото черво. За какво по-конкретно става дума? Чувствате се много по-добре, ако сте на безглутенов режим, въпреки че не страдате от целиакия. Това може да бъде резултат и от промени в микробиома, което най-често е в резултат от храненето (намалява бактериите, които не са толкова полезни и така подобрява здравето).
Но нека помислим какво всъщност консумираме ежедневно. Това може да се окаже доста тревожно. Замисляли ли сте се с какви вещества „атакувате“ чревните бактерии? Не забравяйте, че те получават не само храна, но и всяка течност, която поглъщаме: лекарства, добавки и пестициди (непряко консумирани, разбира се!). Или да вземем факторите на околната среда.
Заслужава си да прецените как да подобрите отношението си към тези малки приятели. Това може да се случи именно с няколко прости промени в храненето и по-внимателен избор на продуктите, които консумирате. Един от честите проблеми е еднообразната и непълноценна храна, особено в делничен ден, когато забързаното ежедневие ни притиска. Това е първата стъпка, преди да посегнете към пробиотиците.
Може да започнете с малко предизвикателство към себе си – да включвате различни пълнозърнести храни във всеки ден от седмицата. Доказано е, че това подпомага метаболитните процеси и подобрява здравето. Друга полезна храна са ферментиралите продукти. Те са богати на полезни бактерии и е добре също да присъстват редовно в менюто.
Има много бактерии, които естествено обитават тялото на човека, особено дебелото черво. Когато има дисбаланс или загуба на разнообразие, се създават предпоставки за различни заболявания. Видът на заболяването и тежестта му зависят от индивидуалните особености, генетичната обремененост, както и някои конкретни слабости. Но полезните бактерии са в състояние да повлияят на тези процеси. Установено е например, че слабото разнообразие на микробиоми е често срещан фактор при следните заболявания:
Има също така различни популации бактерии, разположени на различни места по тялото. Пробиотиците в дебелото черво се различават, независимо дали става дума за видове или просто за съотношения на един и същи вид, от бактериите в ухото или слюнката.
Еднообразното хранене е най-лесно за корекция – трябва само да бъдете по-смели в избора на продукти и да включвате повече натурални и ферментирали храни. Те могат да повлияят положително и да разрешат голяма част от неразположенията: подуване на корема, свръхреакция към определени продукти или проблеми с изхождането например.
Учените са открили, че в здравите черва може да съжителстват близо 1000 вида бактерии. Изследванията в тази област продължават. На базата на това откритие, американски учени проведоха изследване със 141 участника. Изводите са, че независимо от храненето, се запазват 8 основни групи бактерии. Всяка има различни видове, които присъстват в различни количества. Забелязват се и някои ясни модели на типовете, въпреки че нито един от участниците не е имал идентичен микробиом.
След проекта Microbiome, изследващ стойността и потенциала на полезните бактерии, стана възможно да бъдат завършени голям брой изследвания на различните щамове и начина, по който те въздействат върху отделните части на тялото. И тук се появява въпросът – как човек може сам да прецени кой пробиотик е най-подходящ за конкретен проблем или заболяване. А на пазара разнообразието от пробиотици, налични в различни концентрации, е огромно. Което автоматично превръща избора в истинско предизвикателство. Кое е най-доброто в даден случай - да се купи продукта с най-голям брой пробиотици в една капсула или да се избере този с по-малък брой, но с по-голямо разнообразие от щамове?
За различните заболявания има различен тип пробиотик.
Снимка: Shutterstock
В пробиотиците има много видове и щамове бактерии. Но не и един, който да отговаря за всяко неразположение или заболяване в тялото. В този смисъл е добре приемът да бъде съобразен и с конкретния проблем, за да има действително ефект.
Lactobacillus reuteri показва 38% намаляване на лошия холестерол, което сваля риска от коронарна болест на сърцето с цели 76%
Пробиотиците без D-лактат, в комбинация с ензимите DPP-IV в Glutenase plus спомагат за разграждане на екзорфините, детоксикират организма от абсорбирания живак и стимулират чревната лимфоидна тъкан.
Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus rhamnosus.
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium bifidum.
Lactobacillus и Bifidobacterium мулти щамове във високи дози.
Lactobacillus plantarium мулти щамове във висока доза.
Има и още няколко бързи решения на тези проблеми. И това са естествените антибиотици – като Immunecare Colostrum и Apo-Lactoferrin, които поддържат имунната система в добро здраве.
Класическият дезинфектант за ръце, който е на основата на триклозан, може да бъде заменен с щадящ, на базата на пробиотици. Вманиачаването по хигиената е нож с две остриета. Много по-добре е да използвате пробиотични почистващи препарати у дома, които съдържат по-малко химикали.
Деси Тодорова по материали от Melarossa
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари