Кои храни трябва да се изключат от менюто и с какво да ги заменим
Баща сервира закуска. Снимка: Getty
Стана модерно напоследък да се говори за непоносимост към глутен. Оплакват се и възрастни, и майки на малки деца.
Дали темата се преекспонира или проблемът става все по-чест, не е ясно. Но едва ли някой си спомня баба му да е имала „непоносимост към глутен“, особено като се знае, че хлябът, брашното и пшеницата са присъствали на всяко хранене.
Глутенът е сложен белтък. Този протеин се намира в зърната на пшеница, ръж, овес и ечемик, и има две фракции - глиадин и глутенин. Именно глиадинът може да бъде възприет от имунната система като чужд белтък.
В този случай децата развиват алергия към глутен. Тя може да бъде временна или постоянна, обяснява педиатърът д-р Наталия Таран.
В първия случай непоносимостта към глутен може да изчезне с възрастта.
Във втория, особено ако детето е диагностицирано с цьолиакия, се налага диета без глутен до края на живота.
Алергията към глутен при деца има определени симптоми.
Може да разберете, че бебето има непоносимост към глутен, когато в менюто му се включат адаптирани млека с пшенично брашно, както каши с пшеница, овесени ядки, както и продукти от брашно.
Организмът на мъника може да реагира на глутен както веднага, така и след 3-12 седмици.
При алергии майката забелязва, че дупето и анусът се зачервяват и в изпражненията има слуз. Понякога може да се появят ивици кръв.
В допълнение, детето може да има повече газове, диария или запек.
При цьолиакия изпражненията стават обилни и втечнени, трудно се измиват от дупето и от гърнето. В същото време то започва да губи тегло, изостава в растежа и психомоторното развитие, коремът му се увеличава по размер. Освен това развива рахит и признаци на дефицит на витамини и микроелементи.
Ако при обикновена хранителна непоносимост глутенът дразни само чревните стени, при цьолиакия червата изобщо не могат да усвоят този протеин и работата на целия храносмилателен тракт е нарушен.
Майка храни детето си. Снимка: Getty
Детето трябва да бъде консултирано с педиатър, алерголог и гастроентеролог.
Диагноза се поставя след тест на изпражненията и кръвен тест за алергени и цьолиакия.
Когато се открие алергия, глутенът се отстранява от менюто на бебето за 6 месеца, като то се наблюдава от лекар, преди да запачне въвеждането на допълнителни храни.
Ако има алергия към глутен от менюто се изключват:
- зърнени храни и всякакви други ястия от овес, пшеница, ръж и ечемик;
- хляб, тестени изделия;
- бисквити;
- кисело мляко;
- колбаси;
- люти подправки и сосове.
Цьолиакията е плашеща заболяване, но при ранна и навременна диагностика, както и стриктно спазване на диета през целия живот, прогнозата е благоприятна.
Основното при целиакия и тежка алергия е глутенът напълно да бъде изключен от менюто на детето
Затова трябва внимателно да четете етикетите и да изучавате състава на продуктите.
Диетата без глутен не включва отказ от зърнени храни, хляб и сладкиши. От зърнените храни се допускат елда, ориз, царевица, овесени ядки без глутен.
Опитайте също с каша от ленено семе.
Хляб може да се направи от елда, царевица, ориз и брашно от амарант. Ваш помощник ще бъде домашна хлебопекарна, която приготвя "хляб без глутен".
Лакомствата включват домашно приготвени безглутенови овесени бананови бисквити и царевични пръчици.
Вече има и сладкарници, които приготвят безглутенови изкушения.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари