Как работи методът на „Харвардската чиния“
Бременна избира менюто си. Снимка: Getty
През бременността нуждата от хранителни вещества и енергия се увеличава, а някои жени дори изпитват вълчи глад. Най-често това се случва през първия и третия триместър, което е свързано с хормонални промени и етапите на развитие на плода. Въпреки това, въобще не е разумно бременната да яде за двама.
Това означава, че менюто й трябва да бъде балансирано, с достатъчно хранителни вещества и витамини, но не прекомерно калорично.
За това разказахме в първата част на материала.
Яденето на повече от обикновено по време на бременност е нормално, но хроничното преяждане може да се превърне в проблем.
Тази ситуация е опасна както за майката, така и за детето.
1. Физиологични промени
За да може организмът да износи и да роди дете, той се нуждае от енергия и хранителни вещества. Логично през бременността нуждата от храна да нараства. При някои жени метаболизмът се ускорява толкова много, че чувството на глад става постоянно и дори патологично.
2. Дефицит на хранителни вещества
Непълноценното хранене има пагубен ефект върху детето и може да доведе до аномалии в развитието. Освен това понякога жената яде голямо количество храна, но ако в нея няма достатъчно витамини и хранителни вещества, насищането ще бъде краткотрайно и тя скоро ще иска да яде отново.
3. Гестационен захарен диабет
Това състояние може да доведе до повишен апетит. Тази форма на диабет се среща само по време на бременност и изчезва от само себе си след раждането.
За да не пропуснете гестационния захарен диабет, е важно да оцените глюкозата на гладно. Това изследване се прави още когато се регистрирате като бременна, обяснява д-р Анастасия Петренко, акушер-гинеколог.
Ако нивата не надвишават 5,1 mmol/l (нормата е под 5,1 mmol/l), на 24-28 седмица от бременността трябва да се направи тест за глюкозен толеранс. Ако глюкозата на гладно е била 5,1 или по-висока, тогава не е необходим тест за натоварване с глюкоза и диагнозата гестационен диабет се поставя незабавно.
4. Стрес
Понякога повишеният апетит няма нищо общо с физиологичното състояние на майката, а е резултат от стрес.
Много бременни се опитват да облекчат стреса и, за да се отпуснат, буквално се тъпчат.
Бременна, която се храни балансирано. Снимка: Getty
Преди да предприемете каквито и да било мерки за намаляване на апетита, трябва да се консултирате с вашия лекар. Може да се нуждаете от съветите на ендокринолог или диетолог.
1. Създайте балансирана диета
Балансираното хранене по време на бременност не само помага за контролиране на апетита и наддаването на тегло, но набавя и нуждата от витамини.
Най-добрият вариант е методът на „Харвардската чиния“: половината чиния е заета от зеленчуци, една четвърт от протеини, една четвърт от въглехидрати.
2. Водете си дневник на храненето
Най-простият и доказан начин да контролирате диетата си е хранителният дневник. Трябва да запишете всичко, което сте изяли през деня, в специална тетрадка. Това улеснява какво трябва да ограничите и колко. Важно е да записвате всичките си хранения, дори леките закуски на крак.
3. Ограничете размера на порциите
Не е необходимо напълно да се отказвате от някои продукти. Достатъчно е да ограничите консумацията им. Например, изяжте половин гарнитура и споделете десерта с партньора си.
Бременна закусва пред прозореца. Снимка:Getty
Промените във вкусовите предпочитания на жените по време на бременност не се считат за патология, въпреки че някои желания наистина могат да бъдат специфични. Няма консенсус защо вкусовете на бъдещите майки се променят толкова много. Вероятно се дължи на хормонални колебания.
По време на бременност балансът на хормоните се нарушава, настъпват метаболитни промени, което се отразява на апетита и хранителните предпочитания.
Според друга теория хранителните капризи на бременните са до голяма степен свързани с психологията и с културните традиции.Експериментът показа, че жените в западните култури са много по-склонни да искат нещо конкретно или екзотично по време на бременност, отколкото жените в Азия, тъй като в тяхната култура няма такъв модел.
Но версията, че жената има нужда от определени храни по време на бременност поради липса на определени витамини или вещества, не намира научно потвърждение. Въпреки че при недостиг на желязо наистина могат да възникнат различни изкривявания на вкуса: необходимостта да се яде тебешир или пепел, например. Тези симптоми не са характерни само за бременните.
Бременността сама по себе си натоварва много организма, необходимостта от желязо се увеличава. 60% от бременните са изложени на риск от развитие на някакъв вид железен дефицит.
Цветна чиния. Снимка:
Диетата на бременната трябва да бъде разнообразна и с оптимално съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати. Всички видове диети за бременни и кърмещи жени, които нямат алергии или специфични реакции към някакви храни, нямат научна основа.
Следвайте правилото „Харвардска чиния“: напълнете половината чиния със зеленчуци и плодове, една четвърт със сложни въглехидрати и друга четвърт с протеини;
1. Следвайте правилото на дъгата: яжте цветна храна, така че да има много цвят в чинията ви;
Диетата трябва да включва пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и източници на протеини: месо, риба, яйца, грах/боб.
3. Ако млечните продукти са изключени от диетата, калцият трябва да се набавя от други източници. Важно е да приемате достатъчно калций с храната или да пиете калциеви добавки. Този микроелемент се съдържа в мляко, кефир, кисело мляко, сладолед, твърдо сирене, спанак, броколи.
4. Не трябва да се консумират храни, които не са претърпели термична обработка: сурова риба, миди, месо и неузрели сирена ( сирене фета, моцарела, сулугуни, адиге, маскарпоне, рикота), както и мед поради риск на ботулизъм.
Мова Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари