Трябва да бъдете винаги предпазливи за това, какво и как детето ви консумира
Бъдете особено внимателни какво давате на детето за ядене.
Снимка: Shutterstock
Винаги трябва да постъпвате предвидливо, когато става въпрос за храненето на вашето дете. Освен ако малчуганът няма известна хранителна алергия, много малко храни са забранени за консумация. Но внимавайте за опасностите от задавяне. Сред тях са храни, нарязани на твърде големи парчета, лепкави храни, твърди храни, семена и сурови зеленчуци.
Докато детето расте, то ще иска да опитва храна от вашата чиния - а вие ще искате да разнообразите диетата му. Но не всички храни са безопасни за всяка възраст. Вижте кои са те!
Солта може да бъде вредна за бебетата.
Снимка: Shutterstock
Повечето малки деца се нуждаят от мазнините и калориите на пълномасленото мляко, тъй като те са от значение за растежа и развитието им. След като детето ви навърши 2 години (и ако няма проблеми с растежа), можете да започнете да му давате нискомаслено мляко, ако желаете. Ако обаче детето ви е изложено на риск от затлъстяване, лекарят може да препоръча да започнете с нискомаслено мляко преди 2-годишна възраст.
Специалистите съветват децата под 2-годишна възраст да не приемат добавена захар в храната си. По-точно захари и сиропи, които се добавят към храни или напитки при тяхната обработка или приготвяне. Това не включва захарите, които се съдържат в млякото и плодовете. Твърде многото добавена захар в детската диета е свързана със затлъстяването и повишения риск от бъдещи здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания. Проверявайте етикета с хранителните стойности на пакетираните храни.
Децата в тази възраст никога не трябва да консумират непастьоризиран сок или сайдер, или непастьоризирани (сурови) млечни продукти. Те могат да съдържат вредни бактерии и паразити, които имат фатални последствия в някои случаи.
Натрият е основно хранително вещество, което се консумира предимно под формата на сол. Прекалено голямото количество обаче може да бъде вредно. Малчуганите на тази възраст не трябва да приемат повече от 1200 мг натрий на ден. Проверявайте етикета с хранителните стойности, когато купувате консервирани, замразени и пакетирани храни.
Големите парчета храна могат лесно да заседнат в гърлото на детето ви. Педиатрите препоръчват да се реже храната на късчета, не по-големи от 3 сантиметра. Например, преди да поднесете на детето плодове като грозде, чери домати и ягоди, ги нарежете на четвъртинки, а месото, зеленчуците и сирената настържете или нарежете на ситно.
За да избегнете опасността от задушаване, сгответе зеленчуците, като моркови, целина и броколи, и ги нарежете на малки кубчета или парченца.
Отстранявайте семките и костилките от пресни плодове като диня, праскови, сливи и череши преди сервиране. Не хранете детето си с ядки или семена, като слънчогледови или тиквени семки. Семената може да са твърде малки, за да причинят задавяне, но могат да заседнат в дихателните пътища на детето и да доведат до инфекция.
Орехите, пуканките и кренвиршите са опасни за задушаване, както и всички твърди или смучещи бонбони.
Дъвки и лепкави храни, като желирани или дъвчащи бонбони или сушени плодове, могат да заседнат в гърлото на детето ви. Ненарязаното топено сирене също може да представлява опасност от задушаване.
Фъстъченото масло и другите масла с ядки, които трудно се преглъщат, също крият риск от задушаване. Не ги сервирайте с лъжица. Намазвайте ги тънко върху хляб или крекери, или ги разредете с вода, ябълково пюре или кисело мляко.
Твърде много добавена захар
Деца на възраст над 2 години трябва да приемат не повече от 10% от калориите си от добавени захари. Това означава не повече от 24 грама.
И в тази възраст те са опасни и не бива да бъдат консумирани.
Препоръчва се децата на възраст между 2 и 3 години да консумират не повече от 1200 мг натрий на ден. За 4-годишните деца количеството на натрий се увеличава на 1500 мг на ден.
Въпреки че детето ви става все по-компетентно в храненето, все още има вероятност да се задави с храната си. Продължавайте да избягвате опасностите от задавяне, изброени по-горе, и не позволявайте на малчугана си да ходи, да говори, да гледа телевизия, да лежи или да прави нещо друго, докато се храни.
Прекаляването със сладко носи единствено вреди.
Снимка: Shutterstock
Продължавайте да ограничавате сладките лакомства доколкото е възможно и внимавайте за добавени захари в храни като кисело мляко, зърнени закуски, мюсли и сокове.
Дори за по-големите деца те могат да бъдат опасни поради възможността от инфекции.
Препоръчва се децата в тази възрастова група да консумират не повече от 1500 мг натрий на ден.
Детето ви вече умее да се храни, но все още трябва да внимавате за храни, с които може да се задави. Също така сведете до минимум разсейването на вниманието му, докато се храни.
Когато детето ви е малко, не е необходимо да въвеждате нови храни постепенно, освен ако то не е алергично към други. Но ако то вече има известна хранителна алергия, все пак е добра идея да изчакате няколко дни след всеки нов елемент от менюто, за да се уверите, че детето ви не реагира зле на него. Консултирайте се с педиатъра му, за да определите най-добрата стратегия за въвеждане на най-алергизиращите храни, сред които са яйцата, млякото, фъстъците, пшеницата, соята, дървесните ядки и рибата.
Елена Николова по материали от Babycenter
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари