Какви са симптомите и как трябва да реагирате, ако я установите
Макар и рядко, децата проявяват алергия към морски продукти.
Снимка: Shutterstock
Децата често проявяват признаци на хранителни алергии. Когато родителите забележат червени пъпчици по кожата на малчуганите, първата им реакция е да обмислят дали в последните 24 часа са им давали да консумират мляко, яйца, ядки и т.н.
Но ако случайно с детето ви сте се наслаждавали на морски деликатеси и сте хапнали черупчести храни, а по-късно то дойде при вас с оплаквания, не се учудвайте. Всъщност черупчестите са често срещан алерген. Той има потенциал да се развие по всяко време, затова е важно да познавате признаците на реакцията и как да я лекувате. Също така и кога да потърсите спешна помощ.
Алергията към морски продукти е по-рядка при децата, но не бива да се подценява.
Снимка: Shutterstock
Видовете животни, които наричаме черупчести, попадат в няколко различни категории, най-вече ракообразни и мекотели. Ракообразните, като омари или раци, имат сегментирани тела, антени и ставни крайници. От друга страна, мекотелите имат меки, несегментирани тела. Стридите и мидите са мекотели.
Възможно е да сте алергични само към някои видове мекотели. „Като цяло хранителната алергия се появява, когато организмът ни реагира на протеин в определена храна“, обяснява д-р Мона Амин, сертифициран педиатър. Често хората са алергични към ракообразни, но може да могат да ядат и мекотели.
Също така този вид алергия не трябва да бъде бъркан с този към риба.
Възможно е да се появи алергична реакция още при първото опитване на черупчести от вашето дете, но е и напълно нормално да се появи реакция, когато порасне. Поради тази причина е важно да сте наясно с признаците на алергия, особено в периода, когато детето все още не може да изрази ясно проблема.
„Въпреки че алергиите към черупкови организми са по-често срещани при възрастните, те могат да засегнат деца и бебета на всяка възраст“, отбелязва д-р Аманда Стовал, сертифициран педиатър.
Ако детето ви има алергична реакция към черупчести мекотели, то може да се оплаче от сърбеж в устата. Възможно е и уртикария по тялото. Симптоми като кихане, сърбеж в очите, болки в стомаха или диария също не са изключени. Алергията към черупчести мекотели може да се прояви по различни начини.
В случай на тежка реакция може да настъпи анафилактичен шок. Това е животозастрашаващ спешен случай. Симптомите, водещи до анафилактичен шок, включват подуване на лицето, устата или гърлото, задух, затруднено говорене или преглъщане.
„Анафилаксията е цялостен имунен отговор на организма към алергена, например черупчестите мекотели, което означава, че хората обикновено имат повече от един симптом“, отбелязва д-р Стовал. Признаците на сериозна реакция към черупчести могат да започнат от няколко минути до няколко часа след поглъщането им.
Леките алергични реакции могат да се лекуват с антихистамини. Уверете се, че всяко лекарство, което използвате, е подходящо за възрастта и теглото на детето ви, и винаги предварително се консултирайте с педиатъра му.
Анафилактичната реакция към черупчести се лекува с епинефрин, който често се прилага с EpiPen. „Ако детето ви има известна алергия, която причинява анафилаксия, важно е винаги да имате на разположение EpiPen“, отбелязва д-р Стовал.
Ако за първи път забележите потенциална лека реакция, силно препоръчително е да се обадите на педиатъра на детето си. Той може да ви посъветва какви лекарства да използвате, да прегледа детето или да препоръча тест за алергия, за да потвърди проблема.
Ако детето изпитва затруднения с дишането или преглъщането, има оток на лицето или гърлото, замайва се или припада, не се бавете, а търсете спешна помощ.
Може постепенно да въведете някои алергенни храни, за да намалите вероятността от развитие на алергия.
Снимка: Shutterstock
Хранителните алергии не се лекуват. Въпреки това, ако позволите на детето си от малко да опита често срещани алергени, като например черупчести, може да намалите вероятността от развитие на алергия. „За да бъдете проактивни, ако все още имате малко дете, което не е започнало да се храни с твърда храна или предстои да започне да се захранва, обмислете въвеждането в менюто му и на най-алергенните храни, не в първия момент, разбира се“, казва д-р Амин.
Най-доброто, което можете да направите, е да предотвратите реакциите, като избягвате алергена. Научете малчугана си да пита, преди да яде храната. Когато порасне, то трябва да знае, ако организмът му отхвърля определен хранителен продукт.
Важно е персоналът в училището на детето ви да е наясно с алергията му, за да реагира адекватно при нужда.
Елена Николова по материали от Verywell family
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари