Ето какво трябва да избягвате да хапвате от коледното меню, ако очаквате дете
Има вкуснотии, които е добре бременните да избягват.
Снимка: Shutterstock
Очакването на бебе прави Коледа по-особена и определено по-щастлива.
Но има един проблем. Обикновено на празника масата прелива от уханни ястия и изкушението е голямо.
А на бременната не всичко е позволено, тъй като определени храни не са полезни както за нея, така и за плода.
Ето какво да избягвате от празничните специалитети, ако очаквате дете.
Телешко „Уелингтън“ е чудесна празнична рецепта, но ако бъде изпълнена както трябва, месото в центъра трябва да е леко розово, което ще рече не твърде изпечено.
И това е само един пример. Има още много интересни рецепти, при които задължително месото не се изпича докрай, дори остава леко кърваво понякога.
Забравете за тях. Рискът от евентуално заразяване, ако месото има проблем, е доста висок.
Меките сирена също трябва да се избягват.
Снимка: Shutterstock
Да, вкусни са. Особено в комбинация с вино след основното ястие. И най-вече за ценители и фенове на сирената.
В този случай обаче не се препоръчват, тъй като са от една страна висококалорични, от друга – може да ви заразят с листериоза, изключително опасно и сериозно заболяване по време на бременността, което може да причини увреждане на плода.
Няма проблем обаче да хапнете от отлежалите и твърди сирена.
Спор няма – кремът от маскарпоне е много фин и лек, има нежен вкус, прави се изключително бързо – даже и с вилицата може да го забъркате, но за съжаление е неподходящ по време на бременност.
Причината е, че се използва в сурово състояние, което може да доведе до някои заболявания и последици за плода.
Така че оставете тирамисуто или тортата с маскарпоне за друг път.
Абсурд! Ако е направена по всички правила, тя съдържа сурови яйца, макар и разбити.
Което може да ви зарази със салмонела - бактерия, която по време на бременност може да бъде силно проблематична за развитието на плода.
И не забравяйте, че майонеза има в доста продукти: руската салата на масата, повечето готови сосове, а понякога се добавя и в млечната за по-голяма плътност.
Сьомгата е полезна риба, но не и по време на бременността.
Снимка: Shutterstock
Много е вкусна наистина, но и опасна, конкретно в този случай.
През деветте месеца следва да се избягва, поради риск от заразяване със салмонела, листерия и хепатит.
Уви, тази Коледа и Нова година, ще вдигате наздравици с други питиета.
Някои специалисти позволяват глътка вино или шампанско, подчертавайки, че не еднократната глътка, а честата консумация вреди. Други са категорично против.
Деси Тодорова по материали от Curioctopus
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари