Той се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивката, плотовете, заради влагата
Снимка: Guliver / iStock
Немски изследователи от Центъра по вирусология в Бон установиха, че коронавирусът не се задържа по плодовете, зеленчуците, нито по хляба. Основният път на предаване на заразата, както е известно и до момента, е чрез пръски и чрез въздушни капки. Това може да се случи при директен контакт с болен човек (или заразоносител без симптоми) и много често чрез контакт с ръце, ако след това пипнем носа или лицето, пише Live Science.
На повърхности като пластмаса и метал COVID-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго.
Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му.
Той се задържа и върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност.
Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек.
Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържаме достатъчно разстояние и редовно мием ръцете си след контакти. Този акт обаче може да намали количеството вируси, с които влизаме в досег.
Мона Василева
Спортът е важен не само за физическото развитие на децата, а и за интелектуалното.
Снимка: Shutterstock
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари