Жените с риск от онкозаболяване трябва да преразгледат менюто си
Жена яде кисело мляко. Снимка: Shutterstock
Доказано е, че има пряка връзка между храната и развитието на някои видове рак.
Ако имате рак на гърдата или сте предразположени към това заболяване, се препоръчва да следвате диета с повече риба и зеленчуци. Те индиректно намаляват възпалителните процеси в организма. Но червеното месо, напротив, трябва да се изключи от менюто.
„Нашето тяло реагира на дразнене или нараняване с възпаление, обяснява д-р Джо Фойерщайн, от Стамфорд, Кънектикът. - Това е нормална реакция, но в процеса се освобождават вещества, които насърчават деленето на клетките. Именно това трябва да избягват пациенти с рак.“
Що се отнася до червеното месо, то съдържа химикали, които влияят негативно на ендокринната система. А някои термични обработки като печенето на скара, например, произвеждат канцерогенни съединения, свързани с риска от рак.
Спазването на определен хранителен режим няма да премахне напълно рискът от развитие на рак на гърдата, но може да се засили имунната система и защитните функции на организма.
Жена яде риба. Снимка: Shutterstock
- Кисело мляко. То е добър източник на калций и протеини, а също така съдържа полезни бактерии като пробиотици, които могат да намалят възпалението и риска от рак на гърдата.
- Кръстоцветни зеленчуци. Брюкселско зеле, карфиол, китайско зеле, рукола, броколи. Това са зеленчуци с високо съдържание на витамини и минерали, като калций и два вида съединения - индол и изотиоцианати - които са широко изследвани за своите противоракови свойства.
В допълнение, те съдържат съединения, които помагат за детоксикацията на излишния естроген, хормон, който насърчава растежа на раковите клетки.
- Яйца. Освен че са немесен източник на протеини, те са богати на холин, лутеин и зеаксантин – микронутриенти, за които се смята, че се борят с раковите клетки. Затова е препоръчително да включвате яйца в менюто си поне няколко пъти седмично.
- Риба. Епидемиологичните проучвания доказват, че ракът на гърдата е по-рядко срещан в страни, където хората ядат много риба (в сравнение с диета, богата на месо). Това може да се дължи на факта, че рибата, освен че е добър източник на протеини, има противовъзпалителни свойства поради съдържанието на полиненаситени мастни киселини. Трябва обаче да изберете видове като риба тон, сьомга, сардини, херинга и скумрия.
- Зелен чай. Активно се консумира в азиатските култури, където рискът от рак на гърдата е по-нисък. Изследванията продължават, но вече има доказателства, че зеленият чай има значителни антиоксидантни ефекти: предотвратява увреждането на клетките от свободните радикали, които се образуват по време на нормалния метаболизъм и могат да причинят генетични увреждания на клетките, водещи до развитие на рак. Други съединения - полифенолите, също могат да намалят нивото на естрогенната активност.
- Соя. Тя е багата на растителен протеин, съдържащ всичките девет основни аминокиселини. Най-добре е да се придържате към цели храни като темпе, мисо и тофу.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари