Има ли риск, ако го уволним от менюто
Снимка: Guliver / Getty
Полезно ли е прясното мляко - спорът е актуален от години. И винаги става модерен покрай популярни диети, които препоръчват да го заместим с продукти от растителен произход – например соево мляко.
Дали отказът от традиционната чаша прясно мляко носи полза и какви са реалните рискове, разказват специалисти.
Положителен ефект. Въпреки, че много специалисти по хранене твърдят, че млякото е важна част от менюто, отказът от него може да донесе определени ползи за здравето.
Намалява подуването на корема. Голяма част от възрастните хора трудно преработват млечните продукти и консумацията им води до характерните и много неприятни симптоми – подуване на корема и газове. Ако млякото се изключи от дневното меню, този проблем се решава от само себе си.
Чиста кожа. Ако лицето на тийнейджърът е обсипано с пъпки, наред с лечението на акнето дерматолозите, често препоръчват и отказ от млечни продукти. Решението е продиктувано от факта, че белтъкът в млякото често отключва възпалителни реакции и влошава състоянието на пъпките.
Вреда. Ако човек няма доказана непоносимост към млякото, няма защо да се отказва от консумацията, категорични са лекарите. Защото отказът и тоталното му „уволнение“ от менюто, може да има негативни последици за здравето.
Забавя растежа на детето. Канадски медици доказаха, че децата, които пият краве мляко, като правило, са по-високи от тези, които употребяват други видове мляко или аналогични растителни напитки. Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Децата, които пият краве мляко, се оказали средно с 0,4 сантиметра по-високи, отколкото останалите.
Всекидневното пиене на чаша краве мляко е свързано с увеличение на ръста с около 0,2 сантиметра в сравнение със средните показатели.
Според авторите това се дължи на белтъка на кравето мляко. Например, две чаши краве мляко съдържат 16 г белтък, които е 100% от всекидневната нужда на 3-годишно дете. От друга страна, две чаши бадемово мляко обикновено съдържат 4 г белтък, който е едва 25% от нуждата за деня.
Потиска имунитета. Млечните продукти са източник на витамин В12, който играе важна роля за имунитета и устойчивостта на организма на инфекции. Така че, ако се лишим от тях, започваме и да боледуваме по-често.
Недостиг на важни витамини и хранителни вещества. Млечните продукти са ценен източник на витамини като B12, B1, B2, B6, както и на мастно разтворимите D, E, A, белтъчини, фолати и калций. Те са важни за здравината на костите и силата на мускулите. Набавяме си този букет от витамини и хранителни вещества с млечните продукти.
Проблем с отслабването. Ако извадим от менюто си млечните продукти, може да блокираме действието на диетата за редуциране на теглото. Или пък след отслабването, ще е по-трудно да задължим резултата. Това е така, защото млякото дава на организма белтък, витамини и минерали, които поддържат обмяната на веществата активна.
Наскоро израелски учени от университета „Бен Гурион“ доказаха, млякото и млечните продукти помагат за по-лесно сваляне на излишните килограми, без значение в какъв диетичен режим е включено.
Източник: Times Now.
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари