Учени: закуската задвижва метаболизма, подобрява концентрацията и предпазва от преяждане
Снимка: Shutterstock
Майката най-често е изправена пред дилемата какво да приготви за закуска на детето. Повечето хлапета обикновено закусват вкъщи, а желанието на родителите менюто хем да е разнообразно, хем здравословно, ги затруднява.
Диетолози предлагат няколко варианта за здравословна закуска, като специално внимание трябва да се обърне на следните продукти:
Плодове
Може да са цели или нарязани. За да спестите време, пригответе купа с нарязани плодове и я оставете в хладилника за през нощна.
Пъпеш, киви, горски плодове, грейпфрут и портокали са най-добрият избор.
Прясно изцедените сокове също са добър начин детето да получи голяма доза витамин С, който помага за по-доброто усвояване на желязото от зърнените храни.
Вярно е, че трябва да се има предвид, че в сока изобщо няма да има фибри, тъй като те се съдържат в кожата, която се маха, така че добавете стафиди или сини сливи.
Зърнени храни
Повечето хора получават по-голямата част от фибрите на закуска, така че не забравяйте да включите повече фибри в първото хранене за деня.
Комбинирайте разтворими фибри (съдържащи се в овесените ядки), които са полезни за сърцето, с неразтворими фибри (съдържащи се в пшеницата) за добро храносмилане.
По-добре е овесената каша да е без захар: имайте предвид, че купеното от магазина мюсли може да съдържа огромно количество захар. Но в супермаркетите има и много зърнени храни, обогатени с витамин B и желязо.
Ако вие и вашите деца предпочитате мъфини и бисквити пред зърнени храни, направете си сами, като купите пълнозърнесто брашно, за да сте сигурни поне, че съдържат фибри.
Снимка: Shutterstock
Мляко, кисело мляко и сирене
Млечните продукти съдържат полезни за костите калций и витамин B.
Много деца обичат да пият мляко за закуска. Ако не обичат, опитайте да затоплите напитката с малко какао на прах.
Изварата с рикота и пълнозърнестите мъфини със стафиди са добър вариант с ниско съдържание на мазнини, но все пак не са толкова богати на калций, колкото например сиренето чедър или киселото мляко.
Яйца и печен боб
Супер опция, ако сте много гладни или искате съботна семейна закуска. Добавете гъби, домати и спанак, за да увеличите хранителната стойност.
Швейцарска закуска у дома
Спете чаша мляко в блендер, след това добавете нарязани плодове и плодове (банан, ягода или праскова), 3-4 супени лъжици натурално кисело мляко, 1-2 трици и индийско орехче на върха на ножа.
Разбийте сместа за 30 секунди, пийте и бягайте по задачи!
Мюсли с мляко и резени банан: За да направите тази закуска, трябва да приготвите всичко предишната вечер. Смесете чаша овесени ядки и 2 супени лъжици стафиди с ¾ чаша мляко и охладете за една нощ.
На сутринта нарежете една ябълка на кръгчета, добавете малко лимонов сок, 2-3 супени лъжици натурално кисело мляко и нарязан банан. Ето, закускате е готова!
Снимка: Shutterstock
Закуска по пътя
В кола, влак или автобус тези опции за закуска няма да се раздробят или разтекат.
- Сандвичът, който сте направили предната вечер, плюс бутилчица мляко.
- Мюсли десерт и айран.
- Шепа ядки и сушени плодове.
Закуска навън:
Опции за здравословна ресторантска храна:
- Пълнозърнест тост със сирене и домати, мляко.
- Яйца, препечен хляб с домат и авокадо, чаша прясно изцеден сок.
- Плодова салата с натурално кисело мляко.
Снимка: Shutterstock
Закуска без глутен
Избягването на овесени ядки и пшеничен тост сутрин не е толкова лесно! Вместо това търсете оризова и царевична каша.
- Плодова салата с натурално кисело мляко.
- Оризови бисквити с фъстъчено масло или конфитюр.
. Яйца от авокадо.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари