Канадски учени изследват силата на кверцетина срещу COVID-19
Снимка: Guliver / iStock
Канадски учени изследват способността на растителния пигмент кверцетин и възможността му да помогне срещу коронавируса SARS-CoV-2.
Този флавоноид, който има противовъзпалителни свойства, е добре известен.
Съдържа се в много плодове и зеленчуци и се продава като хранителна добавка. Биофлавоноидът има силно антиоксидантно действие и подпомага работата на имунната система.
Екип канадски учени от института за клинични изпитания в Монреал проучва свойството на кверцетина целенасочено заради епидемията от атипични пневмония, която обхваща 23 страни по света през 2003 година. Така те установяват, че това вещество осигурява защити на организма от много вируси.
Когато през 2019 г. избухва епидемията с коронавирус в Ухан, тези учени изказват мнение, че кверцетина може да помогне и срещу COVID-19.
През февруари международен екип от канадски и китайски изследователи започва клинични изпитания с 1000 доброволци, за да докаже дали кверцетина може да се използва като надеждно средство против коронавируса.
„Ако експериментът се окаже удачен, ние ще получим достъпно средство против новия коранавирус. Производството на кверцетина е просто. А лечението ще е евтино и без риск от странични ефекти за здравето“, обясняват учените.
Кверцетинът се справя с вирусите по няколко механизма. Той може да блокира отделянето на възпалителни цитокини, които са причина за сериозните усложнения от COVID-19. Но най-важното е, че намалява размножаването на вируса, като се свързва с клетъчните рецептори ангиотензин-превръщащ ензим (ACE-2). Вирусът използва именно тези рецептори, за да проникна в клетките.
Като лечебният дневен прием е от 1000 мг на ден, а профилактично се приема по 500 мт.
В естествен вид кверцетинът е съдържа в:
- лук,
- портокали и цитруси,
- ябълки с кората (количеството кверцетин е най-голямо в кората. Тя съдържа много полифеноли – още един тип антиоксиданти),
- жълти и червени чушки,
- аспержи,
- грозде (освен това ципата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка също с мощно противовъзпалително действие),
- къдраво зеле, черен и зелен чай.
Освен че има противовъзпалително действие, кверцетинът е и мощен антиоксидант. Затова е от помощ при високо кръвно, алергии, високи нива на кръвна захар и холестерин. Така че ползата за здравето му е добре проучена.
Остава само да се докаже, че действа и срещу новия вирус.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари