С принос към здравето
Снимка: Guliver / iStock
Колкото и да не ви се вярва от дългите празници има полза ... и за здравето. Обикновено ги свързваме със стрес от подготовката и организация, преяждане, препиване и ... финансови прегрешения, които стягат сърцето.
С какво тези дни допринасят за здравето.
3 научно доказани ползи събра The Daily Mail.
Глювайн. Греяното вино е една от традиционните напитки за Австрия и немско-говорящите страни. Сервира се на коледните базари на Европа.
Името на напитката идва от немски gluhender Wein, което означава пламтящо вино или греяно вино. В него има червено вино, цитруси, а също така и ароматни подправки, които са особено полезни.
Ресвератролът, основна съставка на червените вина, е мощен антиоксидант, който пази клетките от увреждания, намалява възпаленията, пречи на сгъстяването на кръвта и така намалява риска от сърдечносъдови болести и рак.
Цитрусите съдържат много витамин С, който крепи имунитета.
Подправките – канела, индийско орехче, анасон, във виното също дават своя принос както за имунната система, така и за храносмилането.
Да дариш, да помогнеш. Добрите жестове, щедростта, помощта, оказана на друг, помага на хората да живеят по-дълго.
Проучване, публикувано в списание Psychology and Aging, сочи, че възрастни хора, които се занимават с благотворителност и полагат доброволен труд, намаляват стойностите на кръвното налягане, а оттам и риска от хипертония. И от 55 години нагоре, тези дейности увеличават продължителността на живота.
Украсяването на дома. Празничната атмосфера в дома стимулира производството на допамин, които стабилизира нервната система, повишава устойчивостта на стрес и подобрява качеството на съня. Според проучване, хората, които украсяват дома си за празника, са по-дружелюбни.
Това им помага по-лесно да установяват връзки със съседи и приятели.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари