Това може да забави интелектуалното развитие на детето
Майка гушка новородено. Снимка: Getty
Педиатри от Детската болница в Лос Анджелис (САЩ) установиха, че ако кърмачката консумира много подсладени напитка, това оказва влияние на интелектуално развитие на детето. Изследването им е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition,
Те помолили 88 кърмещи млади майки да записват всичко, което ядат и пият за 24 часа. Това трябвало да се повтори по два пъти – на първия месец след раждането и отново – 6 месеца по-късно.
А когато децата станали на две години, учените направили тест за нивото на интелектуално им развитие.
Оказало се, че бебета, чиито майки в началото на кърменето са пили много напитки с добавена захар, включително много сладки сокове, са постигнали по-ниски резултати по скалата на когнитивните умения от техните връстници, чиито майки не са пили подсладени напитки.
Авторите на изследването предполагат, че излишната захар, която влиза в в тялото на бебето чрез майчиното мляко, влияе негативно на развитието на мозъка му.
„Кърменето има много предимства, но не трябва да забравяме, че менюто на майката влияе на състава на кърмата в дори по-голяма степен, отколкото предполагахме.
Майките може да не осъзнават, че всичко, което ядат и пият, има дълбок ефект върху развитието на бебето. Точно това показват нашите открития“, обясни Майкъл Горан, водещ на изследването.
Той добави, че ограничаването на консумацията на сладкиши по време на кърмене, особено сладки сокове и подсладени безалкохолни напитки, може да бъде от полза не само за бебето, но и за майката.
Шер и Грег Олман на обложка на албума им „Allman and Woman“ през 1977 г. в Лос Анджелис. Снимка: Getty
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари