Храни и навици, които гарантират здраве и добро самочувствие
Снимка: Shutterstock
Най-дефицитните неща през зимата са доброто здраве и хубавото настроение, затова нека вземем някои превантивни мерки. Става дума за правилното хранене, от което зависи организмът да се адаптира без стрес към студеното време и да имаме силен имунитет.
Според диетолога Анжелика Дювал „Зимата представлява сериозен стрес за фино устроения човешки организъм.“ Тя отбелязва, че са ни необходими повече мазнини и топла храна, които позволяват по-лесна адаптация към студа. Диетологът препоръчва да коригираме своя начин на хранене така, че да му доставим питателни вещества и ето какви по нейни думи да бъдат те:
Нерафинирани мазнини
Масло, според Дювал, е хубаво да консумираме всеки ден на закуска в количество колкото една десертна лъжичка.
Имайте предвид обаче, че не можете да ядете масло на празен стомах, защото то може да повлияе агресивно на стомашно-чревната лигавица. Консумацията на масло поддържа чувство на ситост и, освен това, се отразява добре на кожата и въобще на външността.
Продукти с повишено съдържание на йод
Орехи, някои видове водорасли – продуктите с повишено съдържание на йод са важни за зимното меню, защото осигуряват важни минерали на организма – такива, които заздравяват нервната система, отслабват влиянието на всекидневния стрес и пазят от развиване на депресия.
Киселомлечни продукти
Те са задължителни в студения сезон, тъй като подобряват състоянието на стомашната микрофлора, от която зависи общото състояние на организма, включително състоянието на мозъка и неговата когнитивна функция.
По думите на диетолога кисели млека с добавени в тях плодове са полезни за закуска и може да ги редувате с консумация на каша. Добавяйте парченца плодове в млякото, но не и захар. А за останалата част от деня можете да консумирате киселото мляко натурално или като добавка към салати и сосове.
Закуската – задължителна
Дори да не закусвате по принцип, след като станете трябва да хапнете нещо. Специалистът предупреждава: пропускането на закуската заставя организма да използва резервите си, което води до неговото изтощение и преждевременно стареене.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари