По градинарски и с бамя
Митове и легенди ли са историите за това как някога са приготвяли агнешко по хайдушки? В голяма дупка в земята, увито в кожа и покрито с въгленчета от огъня, който пламти над него цяла нощ.
Звучи като приказка, защото днес е непосилно за която и да било домакиня да хвърли толкова труд и да отдели толкова много време, за приготвянето на каквото и да било.
Но е истина, че в българската национална кухня агнешкото месо е сред нещата, които олицетворяват великденските празници. Ако сте решили да спазите традицията, следните рецепти ще са ви от полза – приготвят се лесно и отнемат не повече от 2 часа, заедно с печенето:
Агнешко с бамя
Необходими продукти: 1 кг агнешко месо, 1 кг бамя, 2 глави лук, 4 едри домата, 1 с. л. доматено пюре, сол, червен пипер, 100 мл мазнина, 1 с. л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 лимон.
Приготвяне: Измийте месото със студена вода и го нарежете на еднакви по големина парчета. Запържете ги леко от всички страни, докато се зачервят. Извадете месото и в същата мазнина задушете нарязания на ситно лук, разбъркан с доматеното пюре, солта, червения пипер и брашното, размитото с лъжица-две топла вода.
Върнете месото при лука, долейте гореща вода, колкото да го покрие и оставете да се вари на тих огън. Почистете бамята от дръжките и натопете в подсолена и подкиселена с оцет вода за половин час. Когато месото се свари, добавете бамята, изцедена от киселата вода, заедно с доматите, нарязани на едро и оставете да къкри.
Когато ястието е готово, поръсете със ситно нарязан магданоз и подправете с лимонов сок.
Съвет: Добавете пресен копър и джанки накрая на печенето и сервирайте с кисело мляко.
Агнешко по градинарски
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари