Педиатрите предупреждават: внимавайте с новите храни
Малко дете яде мандарини. Снимка: Shutterstock
Дълго чакаме и се готвим за поредицата от новогодишни празници. Те обаче могат да бъдат помрачени, ако детето внезапно се обрине с пъпки, започне да повръща или почувства неразположение.
Каво може да си спестите, обяснява педиатърът д-р Яна Тимина.
Дете лакомо яде торта. Снимка: Shutterstock
Храната е един от основните атрибути на празника.
Цялото семейство се събира около наредената трапеза и прекарва по-голямата част от деня в готвене. Това създава специална атмосфера, но в резултат на това може да пострадат здравословните хранителни навици.
За да предпазите детето си (и вас самите) от преяждане, не забравяйте да закуските на 31 декември и хапнете нещо малко и след обяд. Това може да са плодове и кисело мляко.
Силният глад преди обилната новогодишна вечеря определено ще увеличи риска да хапнете повече от необходимото.
Напомнете на детето, че не е нужно да опитва всичко на масата, нито да слуша баба, която го съветва „да изяде още едно парче“.
Обяснете му, че винаги може да откаже.
„За децата всички продукти и ястия трябва да са пресни. Не бива да опитват салати и храна останала от предишни дни. Детският стомах е много по-чувствителен, продупреждава педиатърката.
Ако се стигне до хранително отравяне с повръщане, диария, треска и коремна болка, опитайте бързо да се справите с дехидратацията. При децата тя се развива бързо и има по-тежки последствия.
Детето трябва да бъде оводнено с разтвори за рехидратация, за да компенсира загубата на течности и соли.
Дете яде жилирани бонбони. Снмка: Shutterstock
През зимата въздухът на закрито е много сух, което уврежда бариерния слой на кожата. При деца с атопичен дерматит, при липса на подходяща грижа, това вече може да предизвика обостряне.
Дори и стриктно да спазвате препоръките на лекаря, „псевдоалергените“ също могат да предизвикат реакция – мандарините и някои други цитрусови плодове, шоколадът, пушеното месо, продукти с аромати, ароматични добавки, оцветители и консерванти (каквито често предлагаме за Нова година) са причина за пристъпи.
Такива продукти съдържат биологично активни вещества: хистамин, тирамин, сулфити, амини, салицилати и др. Тялото може да реагира и да се появят реакции, които приличат на алергични. Разликата с истинската алергична реакция е, че такава реакция към „псевдоалергени“ зависи от дозата. Тя няма да се появи, ако намалите количеството на приеманата храна. Съветът е прост: ограничете консумацията на такива храни.
В този случай имунната система няма „да се бори“ с тези вещества.
Дете яде скарида. Снимка: Shutterstock
Понякога дори деца, които нямат алергии и не са чувствителни, може да проявят сериозна алергична реакция към нова храна на празничната трапеза (ядки, сладкиши, морски дарове).
Уртикария, подуване на лицето, клепачите, ръцете, ушите и др., кихане, сълзене. кашлица.
Трябва незабавно да се обадите на лекар и да следвате неговите препоръки! В някои случаи е необходима хоспитализация в болница за облекчаване на острия процес. (
Празниците са време, което обикновено прекарваме повече на закрито - вкъщи, на гости, на кино, в мола ... и естествено рискът от распираторни заболявания е по-висок.
В този сезон „коктейлът“ от вируси около нас е разнообразен – парагрипни вируси, грип, ковид ...
Така че , имайте едно на ум. Често проветрявайте дома, мийте си ръцете ... е, всеки знае тези прости предпазни мерки.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари