Австралийски готвач: повечето хора варят ориза неправилно

Как да се приготвя, за да не слепва и да не се разкашква

22 Април 2019 г.
Австралийски готвач: повечето хора варят ориза неправилно

Снимка: Shutterstock

Все си мислехме, че варенето на ориз е едно от най-лесните кулинарни задачи - шепа ориз, двойно повече вода, 10-15 минути варене и – готово. Ако нещо се обърка, може оризът да загори, да се превърне в неприятна каша или пък да не се довари, но като цяло изглежда съвсем непретенциозно за приготвяне.

Обаче не било така: един от водещите шеф-готвачи в Австралия - Монти Колудрович твърди, че повечето хора не варят правилно ориза. И това дали ще се спази точното съотношение на ориза и водата съвсем не е големия проблем.

Специалистът напомня, че за начало оризът трябва да се промие много добре и за този процес са необходими 5-10 минути, а не няколко секунди, след които смятаме, че оризът е измит. Според Колудрович трябва не по малко от 30 пъти! да залеем ориза с хладка вода, след което да изплакнем, за да не се слепва. Само така ще се отмие нишестето, което е на повърхността на ориза и което именно е виновно за неприятното разкашкване на сварения ориз.

„Ако погледнете зрънцата преди промиването под микроскоп, ще видите как цялата им повърхност е покрита плътно с нишесте, и то абсорбира водата - разказва Монти Колудрович. – Затова оризът не издържа на температурата при варенето и се превръща в каша. Нуждаем се само от нишестето, което се съдържа в оризовите зърна - то е полезното, но не и това извън обвивката на зрънцата."

Източник: medikforum.ru

Здраве

4 вкуснотии с ориз

Новини

Скулптура от ориз за завръщането на мюзикъла "Елф"

Хранене

9 трика за здравословно хранене в ресторанта

Здраве

Експерт: Да въведат учебен предмет „хранене и активен начин на живот“

Още от

Варивата не трябва да се разглеждат само като гарнитура, а да съставляват основното ястие.

Снимка: Shutterstock

Колко варива да консумираме седмично

Момичеце носи в кошница боядисани яйца. Снимка: Shutterstock

Къде и как да съхраняваме яйцата, за да не губят витамини

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

 

Елизабет Хърли и Били Рей Сайръс се прегръщат. Снимка: Instagram

 

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Изборът на име на детето е важен за всеки родител.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

 

Елизабет Хърли и Били Рей Сайръс се прегръщат. Снимка: Instagram

 

Заедно

Елизабет Хърли и Били Рей Сайръс с още по-горещи снимки

Актрисата и музикантът обещаха на феновете си продължение

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Изборът на име на детето е важен за всеки родител.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как името на детето може да му носи късмет

Ето по какъв начин да го изберете, за да се случи това

Дете, което се забавлява . Снимка: Shutterstock

 

Образование

Интерактивни, с AL - 5 тенденции, които променят детските игри

Изкуствен интелект и добавена реалност развиват потенциала на хлапето

Децата трябва да бъдат научени на щедрост и споделяне още от съвсем малки.

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

4 начина да научите детето на щедрост

Важно е от съвсем малки, малчуганите да свикнат да бъдат не само добри, но и да помагат на другите