Какво трябва да знаете за този плод
Снимка: Shutterstock
Още в древна Гърция са причислявали тези плодове към лекарствата, а днес медици разкриват и ползите, но и някои вреди, които могат да нанесат черешите на човешкия организъм.
Те, по мнението на специалисти, са отлично природно профилактично средство срещу поява на тумори, артроза, алергии, ревматизъм и подагра, пише Planet Today. Освен това влияят благотворно на състоянието на нервната система, като я укрепват и повишават способността да се защитаваме от стреса, твърди medikforum.ru.
Някои учени твърдят, че консумацията на череши може да въздейства на организма десет пъти по-мощно, отколкото аспиринът. Защото в състава на тези плодове има растителни полифеноли – флавоноиди, които имат способността да оказват силно противовъзпалително действие.
Също така терапевти съветват хора, които имат слаби съдове, да ядат череши, тъй като в тях се съдържат биологически активни вещества, допринасящи за заздравяване на съдовата тъкан. Те предпазват от редица опасни нарушения в органите на съдовата система на тялото и консумацията на череши предотвратява появата на атеросклероза – патологично състояние на тъканите на съдовете и артериите, което води до развитие на инсулти и инфаркти.
Биологично активните вещества в черешите – каротиноиди и флавоноиди подобряват кръвосъсирването и са добра профилактика срещу тромбоза. Хората, страдащи от често повишаване на кръвното налягане, могат всекидневно да хапват по малко череши. Това помага да се снижи налягането и да се подобри общото самочувствие, казват лекари.
В черешите се съдържат също витамини В, С, Р, А и минерали, например магнезий, който активизира работата на мозъка. Желязото в тях пък помага за подобряване на насищането на кръвта с кислород, предотвратява слабостта при хора с анемия.
Тези, които често ядат череши, лесно ще забележат подобряване на състоянието на кожата си, която става по-чиста, по-свежа и лъчезарна, защото е всеизвестна способността на черешите да стимулират извеждането на токсините от организма чрез бъбреците и черния дроб. Това качество на плода помага на хора с различни кожни заболявания, включително псориазис и екзема.
Но прекалената консумация на череши понякога може да навреди на здравето, затова е важно да се хапват с мярка.
Какви са рисковете
- Черешите са противопоказни за хора с разстройство и болки в стомаха, тъй като действат слабително.
- Фибрите, ципата, пектинът, многото въглехидрати и алергени в този плод могат да причинят проблеми у неукрепналия детски организъм, затова е добре да ги давате след 8-10-я месец и то - по малко, не повече от 2-3 череши дневно.
- Не бива да се консумират пресни череши на гладен стомах или веднага след обилно хранене – трябва да мине поне половин час.
- При възрастните на ден е достатъчно да изядат 20-25 череши, това количество ще насити организма с полезни вещества, микроелементи и витамини.
Адаптация Марина Атанасова
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари