Сервирайте обяда в малка синя купичка
Снимка: Guliver / iStock
Какви ли не хитрини изпробват родителите, за да накарат детето да яде повече зеленчуци. Прикриват ги отгоре с други любими храни, пасират, мачкат, украсяват блюдата така, че да не личи, че в тях има зеленчук.
Ето още няколко подхода, които може да са ви полезни. Пробвайте смело!
1. Използвайте правилото "Предлагай 10 пъти"
Родителите се оплакват, че 3-годишното им дете въобще на кусва зеленчук. Те просто са изтървали момента. Защото още с захранването, когато се въвежда нова храна, е трябвало да го „запознаят“ с техния вкус като му предложат много и най-разнообразни. И са се предали бързо.
Отказали са се от правилото – предлагай новата храна не по-малко от 10 пъти.
Така дори на първите 9 то да се е мръщило и е обръщало глава пред лъжицата с броколи, има голям шанс следващия път то да я лапне и да се оближе с удоволствие.
2. Експериментирайте с консистенцията на храната, с цветовете и дълбочината на купичката
Една от причините детето да отказва зеленчуци е, че не познава консистенцията на предлаганото блюдо. Например – обича печено, защото е хрупкаво. А пюре от тиква – не.
И проблемът се решава с търпение и с постепенно запознаване с различни консистенции – пюре, желе, късчета, твърда и мека храна.
Учените доказаха, че зеленчуци с червен и оранжев цвят са много по-привлекателни от тези със зелен.
Затова в началото на храненето винаги предлагайте на детето зеленчуци с „привлекателни“ цветове – тиква, домат, морков, а после - останалите.
Още едно научно откритие може да е от полза. Децата с охота ядат обяда си в малка и дълбока купички, а не в голяма чиния.
Цветът на чинията също е от значение. Предпочитаните от хлапетата са: жълт, оранжев, червен.
3. Предлагайте, не принуждавайте
Най- важното е да не храните детето с ултиматуми (докато не изядеш това, няма да станеш от масата), нито с помощта на шантаж (ако не доядеш салата, няма да получиш десерт).
Вместо това предложете правилото - „само една хапка“.
Детето трябва да опита една лъжичка от цветното зеле като опише вкуса му. Дори не е задължително да я глътне. При това имате възможност да променяте вкуса като слагате добавки – зехтин, сметена, сирене.
Размерът на порцията е важен. По добре е детето да поиска допълнително, отколкото да препълните чинията. При вида ѝ, то сигурно ще изгуби апетит.
4. Започвайте обяда/вечерята със зеленчуци
Когато сте гладени, всичко ви се услажда дори и храните, които не са ви особено любими. И щом се заситите, този вълшебен ефект изчезва. Затова предлагайте салата, задушени зеленчуци, супи в началото на храненето. И дори детето да хапне само една лъжичка, това е успех. По-добре малко, отколкото нищо.
5. Без бонбони и сладкиши
Банална, но работеща мярка. Ако пред вас има ябълка и поничка със захарна глазура, може поничката да няма шанс.
Но, ако в чинията са морков, краставица и стрък целина, то шансовете на моркова са 2 пъти по-големи.
Колкото и да е сложно, махнете от къщата солети, чипс, пуканки ... и всичко от този ред.
А и от всички зеленчуци може да направите вкусен чипс. Може да ги изпечете във фурната или да купите готови.
Рецептата за приготвяне на цвекло, моркови и тиква е проста – нарежете ги на тънки лентички, отцедете от водата, добавете зехтин и запечете в тавичка. Добавете подправки. Печете на ниска температура, за да станат хрупкави.
Съхраняват се лесно в стъклен съд, който се затваря херметично.
6. Дайте личен пример
И да не е само личен, може да е с подкрепата на семейството. В САЩ, когато филмът „Попай морякът“ излиза на екран и става популярен, децата по-охотно започват да ядат спанак. И то, защото благодарение на суперхраната, героят добива суперсили.
Източник deti.mail.ru, адаптация Мона Василева
Уравновесените личности прекарват достатъчно време не само със самите себе си, но и със семейството, приятелите или партньора си.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари