Защо обичаме толкова сладкодумния готвач
Малко хора знаят, че първото име на водещия Ути Бъчваров е Петър, но колко поколения израснаха с неговите артистични и описателни рецепти...
Ути отбелязва 20-годишен юбилей от старта на първото българско кулинарно предаване – фаворит на няколко поколения хоби готвачи. Предаването „Вкусно“ излиза в ефира на БНТ през 1996 г., без конкуренция, превръщайки се в тотален лидер, а Ути Бъчваров – в любимец на зрителите емблема на кулинарните формати до днешния ден.
От 20 години той е символ на любителското готвене от екрана и неизменна част от програмата на БНТ и е представил хиляди рецепти, променял няколко формата и визии на шоуто си, което се развива постепенно, но никога не сменяло лицето си – водещият Ути Бъчваров.
При старта си предаването се излъчва в прайм тайм, преди вечерните новини, с изключителна гледаемост, а водещият успява да съчетава шоу, готвене и необходимия за времето си подход за справяне с вариращ семеен бюджет. През годините „Вкусно“ няколко пъти сменя своята визия и време на излъчване, като от 2014 г. насам се излъчва в най-успешния си досега вариант - 7-минутният формат на „Бързо, лесно, вкусно - Рецепта на деня“.
В него Ути приготвя една рецепта, изброявайки точните стъпки и акцентирайки върху малките трикове и тънкости, които биха превърнали всеки любител готвач в майстор.
През 2014 по БНТ стартира и лайфстайл предаването „Животът е вкусен с Ути Бъчваров”, което е единственото кулинарно тоук шоу в българския ефир с популярни гости с интригуваща история. Предаването показва на зрителите и любознателната природа на пътешественика Ути, като представя пътуванията му по света и в България, както и гостуванията му при новодомци, които са закупили ново жилище.
Известният кулинар е израстнал в артистични среди – завършва НАТФИЗ с „Театрална критика“ и „Кинорежисура“, публикувал е над 150 статии за кино и театър, а също така е играл и в няколко български филма.
С времето житейският му път се развива естествено така, че той започва да съчетава артистичните си изяви с готвене. Така, през 2005 г. се ражда още едно уникално по формат шоу - „Пътуващият кулинарен театър“ - специализирана сцена за изнасяне на кулинарни спектакли, която е мобилна и може да бъде инсталирана в най-различни пространства. Кулинарният театър е организиран така, че всичко да се случва пред очите на зрителите, за да изживеят магията на готвенето заедно с водещия.
Амбицията на Ути е да разшири своя кулинарен тетър и да го превърне в една пътуваща академия, с която да обикаля не само България, а и света, и да обучава хората в удоволствието от бързото, лесно и вкусно готвене.
За тези 20 години Ути пише и няколко книги, сред които: „Как отслабнах с 50 килограма”, "Пътешествие из страни на орли и замъци", съвместно с проф. Николай Овчаров и "Вкусно - Рецептите на Ути", както и невероятната поредица „Животът е вкусен с Ути Бъчваров“.
Той популяризира кулинарното изкуство в страната със своите непрестанни участия и обиколки из различните региони, предоставяйки първите по рода си кулинарни демонстрации, шоу програми, кулинарни театри и гурме вечери, като успява да комбинира кулинарията и шоу спектакъла в Европа, както и да популяризира и националната кухня.
Водещият е един от малкото известни личности у нас, който не е сменял попрището си и винаги е бил изцяло посветен на своята страст - кулинарията. Това го превръща в една от най-популярните и любими личности, които се ползват с огромното доверие на българската публика.
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари