Идеи, с които да разчупите кулинарните стереотипи на обикновените кремчета
Снимка: Shutterstock
Тези сладкиши винаги създават празнично настроение и са добра идея, когато решите да разчупите кулинарните стереотипи на обикновените кремчета, които забърквате за минути и които са втръснали на хлапетата.
Приготвят се лесно и не са подходящи единствено за малки деца до 2 години, както и за алергични към горските плодове. Но ако всичко е наред в здравословно отношение и ако имате пресни ягоди и малини, ще бъдете сред щастливците, вкусили най-свежите десерти.
Ценно е и че ягодите и малините са сред плодовете, които съдържат повече желязо, отколкото има дори в най-наситените минерални води. А желязото е кръвотворен елемент, влиза в състава на хемоглобина и се усвоява от организма изцяло, затова е особено ценено за подрастващия организъм, а и в по-зряла възраст, при загуба на кръв, малокръвие и анемия.
Ягодова торта с целувчен крем
Необходими продукти: За блата: 3 жълтъка, 75 г масло, 200 г пудра захар, 150 мл прясно мляко, 200 г брашно, 1 с. л. бакпулвер; За крема: 3 белтъка, 150 г захар, ½ кг ягоди
Приготвяне: Разбийте маслото с пудрата захар. Отделете жълтъците от белтъците и прибавете жълтъците един по един към маслената смес. Добавете млякото, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре. Намажете с масло, поръсете с малко брашно формата за печене и изсипете в нея тестото за блата. Изпечете във фурна, включена на 180-200 градуса.
Разбъркайте белтъците на сняг със захарта. Малко преди края на печенето извадете блата от фурната и го намажете с белтъчения крем. Върнете да се допече за 5 минути – колкото крема да потъмнее леко.
Извадете и когато се охлади, наредете отгоре измитите, почистени и нарязани на половинки ягоди.
Малинов сладкиш
Необходими продукти: ½ кг малини, 180 г пудра захар, 180 г брашно, 6 яйца, 120 г масло, ванилия.
Приготвяне: Разбийте жълтъците със захарта. Добавете разтопеното масло, брашното, белтъците, разбити на сняг, и ванилията. Разбъркайте всичко добре и изсипете в намаслена и набрашнена тавичка. Печете в умерена фурна, загрята на 180 градуса за 30-ина минути. След това наредете плодовете и запечете за още 5 минути. по желание може да поръсите с пудра захар.
Съвет: Някои хора комбинират горските плодове с цитруси, но не ви го препоръчвам. По-добре съчетавайте вкуса на еднородни плодове. Може освен ягоди и малини да използате и касис, но техния вкус се "бие" с този на портокалите и кивито например.
Марина Атанасова
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари